Motivació
Fins ara no hi havia cap tecnologia que ens permetés obtenir imatges d’un territori permanentment, sense interrupcions. Els satèl·lits d’Observació de la Terra només passen un o dos cops al dia per sobre de la nostra àrea d’interès. Els avions tripulats i els drons tenen una autonomia limitada.
Objectiu
Moltes institucions i empreses estan interessades en la monitoratge permanent del territori. Els casos d’ús van des de la seguretat, fins a les “smart cities” passant per les emergències (incendis forestals, per exemple) o la pesca il·legal.
Solució tecnològica
Els HAPS (High Altitude Pseudo-Satellites) són plataformes de vol permanent, de propulsió elèctrica alimentada amb energia solar, que volen durant mesos a l’estratosfera (a uns 20km d’alçada). L’avió Zephyr d’Airbus és el HAPS més avançat i està pensat per a oferir serveis d’observació de la Terra i connectivitat. OPAZ és la càrrega útil d’observació de la Terra per a Zephyr que s’ha dissenyat i construït a la seu que Airbus té a Catalunya.
Model de negoci
Airbus té una llarga tradició en observació de la Terra i connectivitat des de les seves constel·lacions de satèl·lits (SPOT, Pléiades, Pléiades Neo, TerraSAR, etc.). Zephyr i OPAZ són una nova capa d’observació d’altíssima resolució, d’àmbit regional i presència permanent, que Airbus posa a disposició dels seus clients.
Resultats
Zephyr i OPAZ acumulen ja 108 dies de vol a l’estratosfera repartits en tres campanyes, l’última de les quals ha superat els dos mesos de durada aquest any 2022 i ha transitat per l’espai aeri de tres països diferents. Membres de la seu barcelonina d’Airbus s’han responsabilitzat de les operacions d’observació de la Terra, dissenyant la missió, capturant les imatges i lliurant als clients la informació que havien sol·licitat.
Estat actual
Els propers anys 2023, 2024 i 2025 es veurà créixer el nombre de vols i la cartera de clients serà cada vegada més diversa. A més, Airbus participa amb la tecnologia HAPS en el projecte FIRE-RES, un projecte europeu liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya que pretén prevenir i mitigar els grans incendis forestals. Volar a l’estratosfera és un repte tecnològic gegant que avui ja és possible gràcies al Zephyr d’Airbus. Comença una nova era en l’observació de la Terra.