Motivació
Les obres de manteniment de rases i canalitzacions subterrànies sovint acaben derivant en accidents que allarguen talls en la via pública o afecten a les residències de ciutadans. La perforació de canalitzacions errònies, la fragmentació de la informació i altres incidències comporten un allargament de la duració de l’obra.
Objectiu
Simplificar el control i manteniment de rases i canalitzacions subterrànies mitjançant una solució integral fàcil d’implementar, que redueixi el risc d’accidents durant l’obra i escurci les afectacions de la via pública, a la vegada tenint una alta eficiència en costos.
Basant-se en els conceptes de l’Internet of Things, és possible consultar la ubicació exacta de la canalització junt amb imatges de la rasa oberta per facilitar l’excavació, a més d’informació i documentació rellevant a l’obra (tipus de rasa, profunditat, descripció, etc.).
Solució tecnològica
Trenchip fa servir sensors passius RFID de llarga durada per a la localització precisa dels actius marcats. Els sensors estan dissenyats especialment per a romandre a l’interior de les rases i ser detectats posteriorment des de la superfície amb el dispositiu lector Trenchip, el que permet el control dels marcatges sense necessitat d’excavar i proporciona més seguretat a l’hora de reobrir les rases.
El programari de Trenchip integra un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG), que permet visualitzar sobre el mapa la distribució dels sensors actius i reconèixer traçats de canalitzacions, així com accedir als detalls de cada punt marcat, mitjançant la plataforma web de Trenchip.
Model de negoci
Trenchip incorpora tecnologia desenvolupada conjuntament per l’equip d’enginyers de Witeklab i el Centre d’Investigació en Metamaterials per a la Innovació en Tecnologies Electrònica i de Comunicacions (CIMITEC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
El model de negoci de Trenchip es basa en la creació i venda de la sensòrica, lector i serveis adicionals (com poden ser l’entrada de dades o assessorament tècnic) a més de l’accès a la plataforma web de Trenchip a través de quotes anuals.
Resultats
Trenchip ha obtingut diversos reconeixements, destacant el premi Galileo Masters 2020 (ESA) on va ser el projecte guanyador de la categoria per satèl·lit Galileo.
Gràcies a Tenchip, companyies i ens administratius han pogut consultar i actualitzar informació sobre la xarxa subterrània de canalitzacions de forma remota mitjançant la plataforma web de Trenchip o integrant-la sota demanda a la infraestructura de la companyia o administració gestora de les instal·lacions subterrànies.
Estat actual
Actualment, Trenchip combina els senyals del sistema europeu Galileo i els de les altres flotes de satèl·lits de posicionament per obtenir una major precisió que d’altres sistemes, garantint una detecció precisa del sensor.
Trenchip ha estat implementat en diverses instal·lacions a municipis del territori català com són Barcelona, Matadepera, San Antoni de Calonge, Valls, etc.
La constant expansió dels serveis que ofereix Trenchip és primordial, fet que corrobora el projecte en fase de proves pilot per incorporar la Realitat Augmentada al sistema de Trenchip.