skip to Main Content

La comunitat de NewSpace de la DCA suma 90 membres en el primer any i mig d’activitat

NewSpace

La DCA-NewSpace celebra la primera jornada anual per fer balanç de les fites aconseguides, presentar l’Estratègia NewSpace de Catalunya i debatre sobre oportunitats de finançament públic i privat en el sector

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha acollit la primera jornada anual de la comunitat de NewSpace de la Digital Catalonia Alliance (DCA), iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, que compleix un any i mig des de la seva posada en marxa amb un total de 90 membres adherits. A l’acte s’han convidat les organitzacions que actualment integren la comunitat per donar-los a conèixer les fites aconseguides en aquest primer any d’activitat, presentar les pròximes accions de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, debatre sobre oportunitats de finançament i potenciar el networking en el sector. L’acte l’ha organitzat la DCA-NewSpace amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i ACCIÓ.

Un dels elements centrals de la jornada ha estat l’actualització d’accions que s’emmarquen dins l’Estratègia NewSpace de Catalunya, dissenyades per acompanyar els membres en els diferents cicles de vida empresarial i afrontar els reptes del sector d’una manera col·laborativa. La presentació ha anat a càrrec de Verónica Tercero, coordinadora de l’Estratègia NewSpace de Catalunya a la Generalitat de Catalunya, i Josep Colomé, director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC) a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Durant la presentació s’han detallat les principals iniciatives que estan en marxa en els àmbits d’ecosistema, amb especial èmfasi en l’emprenedoria i la innovació; talent i societat, amb la promoció de vocacions STEM, entre d’altres; infraestructures i dades, amb missions satel·litàries i properes licitacions; adopció de la tecnologia, amb iniciatives com el Challenge ICGC i marc normatiu, amb sessions específiques sobre diferents temes com, per exemple, el PERTE Aeroespacial. Finalment, en el marc de la presentació també s’ha ovacionat Mercè Cuixart, Alejandro Guerra i Adrián Fernández com joves professionals del sector que han rebut Beques NewSpace Catalonia per participar al Space Studies Program (SSP) 2023, que tindrà lloc del 26 de juny al 25 d’agost a Brasil.

Connectar el sector a oportunitats de finançament públic i privat

En la jornada també s’ha abordat una de les temàtiques de més interès per al sector NewSpace: les oportunitats de finançament públic i privat. En la taula rodona sobre finançament públic, s’ha comptat amb les intervencions d’Anna Monistrol, public procurement of innovation a ACCIÓ; Carlos García, space technical officer delegate to several ESA committees al CDTI; Cinthya Villafaña, líder d’equip de l’Oficina Next Generation EU a ACCIÓ; María José Escorihuela, responsable del departament d’aplicacions a isardSAT i la moderació per part de Dani Sors, cap de l’Oficina de Serveis i Promoció Industrial de l’APEC a l’IEEC.

Durant el debat s’han presentat diferents convocatòries d’interès per a la comunitat que s’organitzaran en els propers mesos, com l’Open Innovation Challenge a l’Smart City Expo World Congress del novembre 2023, de la mà d’ACCIÓ. També s’ha animat a les empreses a inscriure’s a llistes de distribució d’entitats, com el CDTI o l’ESA, i a crear alertes de convocatòries com, per exemple, el sistema d’alertes Next Generation d’ACCIÓ per estar al dia de noves convocatòries i ampliar el marge de temps per preparar-les adequadament.

Pel que fa a la taula rodona amb experts en finançament privat i inversió, s’ha comptat amb la participació d’Íñigo Estébanez de la Mata, strategy and innovation consultant a STARBURST AERO; Oriol Pasqual, founder & CEO a STAGE2, Albert Pujol, Manager del Departament d’I+D a SATELIOT, Ramon Saltor, CEO a DOZEN i, com a moderador, Oriol Sans, senior startups manager a ACCIÓ.

En el debat s’ha remarcat la necessitat de tenir clar els principals punts clau del negoci (producte, propòsit, objectiu de la inversió, etc.) per generar oportunitats d’inversió reals en un mercat cada cop més competitiu, amb la complexitat afegida de l’absència d’un full de ruta clar consolidat pel que fa a la inversió en projectes SpaceTech. També s’ha posat en relleu la col·laboració amb centres tecnològics i de recerca com a tractors de talent i generadors d’oportunitats per engegar nous projectes innovadors en el sector.

Més d’un centenar de persones han assistit a la primera jornada anual de la comunitat DCA-NewSpace, que ha finalitzat amb un aperitiu de networking per potenciar la interrelació entre els membres de la comunitat. Durant la presentació de les fites aconseguides en el primer any i mig d’activitat, Rosa Maria Meseguer, responsable de la DCA-NewSpace, ha anunciat l’actualització de la infografia de l’Ecosistema del NewSpace a Catalunya, que es pot consultar aquí.

Compartir en: