skip to Main Content

Sateliot desenvolupa el nanosatèl·lit que proveirà el servei de la 3a missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya

IoT
NewSpace
Acte de presentació de la missió

La missió ‘Minairó’ té per objectiu demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit i desplegar un laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya

La tercera missió satel·litària que impulsa el Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya‘ ja té nom, ‘Minairó’, i està a punt per enlairar-se cap a l’espai aquest mateix mes d’abril. Així ho va anunciar el passat 3 d’abril la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, en l’acte de presentació de la missió, que ha comptat també amb la participació de Sergi Figuerola Fernandez, CTIO de la Fundació i2CAT, entitat que gestiona la missió i que n’ha licitat el servei; i Jaume Sanpera Izoard, CEO i cofundador de Sateliot, l’empresa desenvolupadora del nanosatèl·lit que proveirà el servei i que és membre de les comunitats de NewSpace i IoT de la Digital Catalonia Alliance (DCA).

Segons ha explicat la secretària Tost, “‘Minairó’ és una missió tecnològicament molt innovadora que té per objectiu demostrar en espai casos d’ús amb el protocol de connectivitat 5G NB-IoT NTN, en el qual ja ha contribuït notablement la primera missió de comunicacions IoT de l’Estratègia NewSpace, l‘Enxaneta’, i desplegar un laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya”. Uns objectius, ha afegit la secretària Tost, “que ens permetran seguir avançant en les grans fites de l’estratègia: la promoció i projecció de l’ecosistema espacial català al país i al món, l’intercanvi de coneixement i transferència tecnològica i, sobretot, la generació, atracció i retenció del talent vinculat a aquest nou àmbit a Catalunya”.

Per poder assolir aquests objectius, el passat 30 de març es va signar, en el marc de l’Estratègia NewSpace, el contracte entre la Fundació i2CAT i Sateliot pels serveis satèl·litaris que permetran disposar d’aquesta infraestructura de validació tecnològica a l’espai.

El “laboratori en òrbita”, desenvolupat i gestionat per la Fundació i2CAT, permetrà validar el concepte innovador de càrregues flexibles (flexible payload) reprogramables en vol per facilitar l’execució de diferents funcions i serveis adaptats a les necessitats dels casos d’ús i de la validació d’una tecnologia de gestió automàtica de grans constel·lacions de satèl·lits en òrbita baixa. En aquest entorn, i2CAT treballarà en la validació de casos d’ús com poden ser la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d’infraestructures remotes, entre d’altres.

Sergi Figuerola, CTIO de la Fundació i2CAT, ha afirmat que “aquesta missió ens permetrà posicionar i2CAT com a centre capdavanter en la validació de casos d’ús amb tecnologia 5G NB-IoT NTN i de noves solucions amb l’objectiu de consolidar la sobirania tecnològica“.

El servei contractat el prestarà el segon nanosatèl·lit desenvolupat per Sateliot, que també és el segon que dona servei a una missió de l’estratègia New Space de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un CubeSat de 6U (sis unitats/cubs de 10cm3) i d’uns 10kg de pes que s’enlairarà aquest mes d’abril des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX.

Per a Jaume Sanpera, CEO i cofundador de Sateliot, “la nostra companyia està davant del llançament històric d’un satèl·lit innovador, basat en unes tecnologies pròpies que tindran un gran impacte en l’àmbit de les telecomunicacions satel·litàries a escala internacional. El fet de ser aquí demostra el suport al sector del NewSpace“.

Aquest nanosatèl·lit és el primer de la història que es llançarà sota l’estàndard 5G, cosa que suposa un canvi de paradigma a les telecomunicacions satel·litàries. El satèl·lit donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d’IoT pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost molt baix, la qual cosa suposa “democratitzar” la Internet de les Coses.

Consulta més informació sobre l’acte de presentació de la missió aquí.

Compartir en: