skip to Main Content

La DCA-Ciberseguretat assoleix el repte de superar els 100 membres en el primer any d’activitat

Ciberseguretat
La DCA-Ciber, al Barcelona Cybersecurity Congress 2023

La comunitat de Ciberseguretat exhibeix múscul en les activitats organitzades en el marc del Barcelona Cybersecurity Congress 2023

La DCA-Ciberseguretat, una iniciativa de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya impulsada juntament amb el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, han omplert l’espai Hacking Village en les activitats organitzades dins del Barcelona Cybersecurity Congress sobre atracció i retenció de talent, difusió de casos d’èxit i dinar de networking. La Comunitat de Ciberseguretat de la Digital Catalonia Alliance (DCA) reafirma el poder de convocatòria entre els seus membres, que superen el centenar en el primer any d’activitat de la comunitat.

En el discurs de benvinguda institucional, Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha destacat la importància de potenciar l’ecosistema de ciberseguretat en el territori per enfortir el teixit empresarial i esdevenir un hub tecnològic referent a Europa, a través d’iniciatives, com per exemple, la Digital Catalonia Alliance.

L’alta especialització, la concreció de perfils, la inversió en el talent i el desenvolupament de plans professionals són alguns dels elements clau que s’han destacat a la taula rodona sobre atracció i retenció del talent en el sector de la ciberseguretat. Davant la creixent demanda de professionals, Tomàs Moré, responsable de Línia de Servei de Cultura a l’àrea del CIC4cyber de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha apuntat la importància de potenciar els perfils específics, envers els generalistes, i de crear itineraris formatius d’alt nivell per satisfer totes les demandes del mercat. Aquesta especialització, segons Manel Medina, director del Màster en Cybersecurity Management de la UPC School, ha de començar a les aules, no només amb formació, sinó també en transmetre als estudiants que estudiar ciberseguretat també és sinònim de contribuir a resoldre reptes de la societat actual, com per exemple, combatre la ciberdelinqüència.

Sobre la formació, Rosa Ortuño, vicepresidenta a ISACA Chapter Barcelona, ha suggerit que és necessari que les mateixes empreses inverteixin en el seu talent, oferint, per exemple, formació que sigui certificada i que compti amb una garantia d’excel·lència. És més, segons Marina Giménez, Talent Manager a Ackcent Cybersecurity, apostar en formació i en plans de carrera professionals ajudarà les empreses a retenir més el talent, ja que el personal podrà cultivar i canalitzar les seves motivacions dins l’empresa en lloc de buscar-ho a fora. Finalment, César López, director general a la Fundación GoodJob, ha afegit que la gran demanda de professionals en aquest sector també és una oportunitat per fer-lo més inclusiu, donant oportunitats a persones amb capacitats diverses.

Taula rodona de l’activitat “Attracting and Retaining Talent in the Cybersecurity Market”

Membres de la DCA, referents a aportar solucions a reptes actuals del sector

Si bé l’atracció i la retenció del talent en ciberseguretat és encara un repte per resoldre, l’ecosistema ha estat capaç d’avançar en altres desafiaments del sector. Quatre membres de la comunitat de la DCA-Ciberseguretat han exposat els seus casos d’èxit de projectes i/o col·laboracions en l’entorn de la ciberseguretat amb impacte a escala nacional i/o europea.

En el sector de les telecomunicacions, Javier Portabeles, manager de Ciberseguretat Defensiva a NTT Data,ha explicat comles automatitzacions permeten millorar els temps de resposta i reduir la necessitat de personal per a alertes de baix risc: “És fonamental que les tasques repetitives de baix valor s’automatitzin en la mesura del possible alliberant analistes perquè se centrin en activitats de major importància i es redueixi el temps de dedicació i la resposta sigui de més satisfacció individual”.

Pedro Hernández, Chief Revenue Officer & Co-Founder a Build38,s’ha centrat en innovació tecnològica aplicada a la seguretat dels dispositius mòbils en context d’auge d’atacs cibernètics, on els hackers aprofiten les vulnerabilitats dels dispositius per atacar. Segons Hernández, la resposta a la seguretat del mòbil en una zona de zero confiança radica en el software, la inclusió i la capacitat d’adaptació. I si bé és important protegir-se, també ho és saber-se defensar dels ciberatacs, ha suggerit Hiram Fernández, CEO a Seven Sector Technologies. Des de l’empresa, han apostat per una seguretat ofensiva desenvolupant una solució que permet aïllar una amenaça sense necessitat de connectar cap agent de connexió externa: “No cal desplegar cap altre equipament i el factor diferencial és que podem aïllar una amenaça sense instal·lació addicional”.

Daniel Reboredo, CIO a Mr. Wonderful, Marc Piqueras, Channel Account Manager Catalunya a WatchGuard Technologies i Marc Granados, director Comercial a Sercom, han presentat un cas d’èxit de col·laboració entre diferents empreses. Durant la presentació han detallat com Mr. Wonderful està gestionant la ciberseguretat en els seus centres, connectant  amb les diferents botigues i els recursos corporatius, amb Sercom com a partner i gràcies a la tecnologia de WatchGuard Technologies.

Mónica Espinosa, directora del Centre d’Innovació i Competència a CIC4CYBER, ha conclòs la jornada i ha donat pas al dinar de networking, exclusiu per a membres de la DCA-Ciberseguretat, posant en relleu el rol de la DCA com a punt de trobada de les empreses i els diferents agents de l’ecosistema per créixer i donar resposta als reptes del sector de manera conjunta.

La DCA, al Barcelona Cybersecurity Congress

El Barcelona Cybersecurity Congress és l’esdeveniment líder en l’àmbit de la ciberseguretat Catalunya que enguany s’ha celebrat del 31 de gener al 2 de febrer al Recinte Fira Barcelona Gran Via. Aquest any la Digital Catalonia Alliance n’és ambaixadora oficial i, gràcies a aquesta col·laboració, s’ha obtingut una representació destacada, també en el IoT Congress, amb la participació en estand de 25 membres de les comunitats de IoT, Drons, IA, Ciberseguretat i NewSpace de la DCA.

En el marc de les activitats de la DCA-Ciberseguretat en el Barcelona Cybersecurity Congress, la DCA-Ciberseguretat també s’han organitzat dues sessions obertes dels quatre grups de treball de la Comunitat, amb l’objectiu de definir línies d’acció prioritàries i donar una resposta conjunta a reptes compartits: Internacionalització, Transformació Operativa i Regulatori, Talent i Start-ups i Inversió.

La comunitat de Ciberseguretat de la Digital Catalonia Alliance és una iniciativa liderada per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i impulsada juntament amb el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT que agrupa els principals sectors tecnològics emergents del territori català en una aliança de comunitats digitals innovadora, visionària, disruptiva i col·laborativa.

Fes un cop d’ull al resum audiovisual de la jornada:

Vídeo resum de les activitats de la DCA-Ciberseguretat al Barcelona Cybersecurity Congress 2023.
Compartir en: