skip to Main Content

La connectivitat global IoT-5G, un dels principals eixos de l’Estratègia NewSpace de Catalunya  

IoT
NewSpace

La jornada organitzada per la comunitat de NewSpace analitza les oportunitats i aplicacions de la IoT que es beneficien del 5G en sectors prioritaris NewSpace

La comunitat de NewSpace de la Digital Catalonia Alliance (DCA) va organitzar el passat dimarts 29 de març la jornada “Oportunitats per a la connectivitat global IoT-5G”, que va reunir prop de 40 assistents en una sessió oberta al públic en format virtual. 

En el discurs de benvinguda institucional, Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, va apuntar que actualment ens trobem en un moment de democratització de l’espai, amb la irrupció de petites i mitjanes empreses en un sector fins ara reservat a les grans potències mundials i gegants de la indústria aeroespacial. Per això, jornades com aquesta volen “promoure l’ecosistema digital català i promoure l’adopció d’aquestes tecnologies en els diferents sectors productius i àmbits de la societat”. Finalment, Marco va assenyalar la connectivitat IoT-5G i l’observació de la Terra com els dos eixos principals sobre els quals pivota l’Estratègia de NewSpace de Catalunya.

Alberto Garcia-Rico, responsable de l’Oficina de Projectes a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), va aprofundir en el rol de la connectivitat global dins de l’Estratègia NewSpace i va presentar les missions amb tecnologies associades a IoT. Garcia-Rico va destacar que l’Estratègia NewSpace de Catalunya engloba una mirada transversal de l’espai i del NewSpace lligada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ja que de fet la mateixa estratègia en menciona fins a dotze. A més, Garcia-Rico va emfatitzar com la unió entre la connectivitat IoT i l’observació de la Terra permet portar a terme una sèrie de casos d’ús que per separat seria impossible d’aconseguir.

Aplicació de les tecnologies associades a IoT-5G

Un dels casos d’èxit més rellevants en l’aplicació d’aquestes tecnologies és l’empresa Sateliot, que està desplegant una constel·lació que connecta dispositius 5G IoT directament des de l’espai. Jaume Sanpera, CEO de Sateliot, va realçar el aproximament innovador de Sateliot en connectar des de l’espai amb protocols estàndard terrestres, ja que “això permet que els usuaris puguin passar d’estar connectats a una estació terrestre a quan surten d’aquesta cobertura i no tenen cap operadora mòbil, es connectin directament als nostres satèl·lits”. En aquest sentit, Sanpera va remarcar que el model de Sateliot implica un cos zero tant per als clients finals com per les operadores de telefonia mòbil i que alhora és un model de negoci molt escalable.

Finalment, Pol Guixé, director d’innovació del grup Space Communications a la Fundació i2CAT, va presentar alguns dels casos d’ús de referència de connectivitat IoT-5G que són possibles gràcies a les fites que s’han aconseguit amb l’Enxaneta. “Amb l’Enxaneta hem demostrat que una connexió directa entre un dispositiu IoT i un satèl·lit és possible, i això permet que puguem fer aquestes connexions en entorns remots i amb poca cobertura terrestre”, va afegir. Entre els casos més rellevants, va destacar l’optimització del consum d’aigua en explotacions agrícoles, seguiment de fauna salvatge i de bestiar, seguiment de flotes i mercaderies.

Compartir en: