skip to Main Content

UPC NanoSat Lab

NewSpace

Informació

El Laboratori de Nano-Satèl·lits i Càrregues útils de la UPC (UPC NanoSat Lab), ubicat a la Universitat Politècnica de Catalunya – UPC BarcelonaTech (Campus Nord), és una iniciativa del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona ( ETSETB – TelecomBCN ). Amb el disseny i desenvolupament de missions de nanosatèl·lits com a activitat principal, el laboratori se centra en l’exploració de conceptes innovadors de sistemes de petites satèl·lits i en el desenvolupament i la integració de subsistemes i càrregues útils, principalment per a l’observació de la Terra. En l’actualitat, l’equipament de grau industrial del laboratori permet provar i qualificar sistemes de nano-satèl·lit en condicions espacials (fins a 6U). A més, s’ha instal·lat una estació terrestre per operar les missions llançades.

És en aquest entorn multidisciplinari únic, on el NanoSat Lab de la UPC imparteix a estudiants d’enginyeria de telecomunicació i electrònica les assignatures de Projecte Avançat d’Enginyeria, dintre l’anomenada iniciativa CDIO (Conceive, Design, Implement and Operate), i Treballs Final de Grau i Màster, i Doctorat.

Activitats

Les activitats del laboratori cobreixen, entre d’altres, el disseny i la fabricació de sistemes de satèl·lit que inclouen: antenes, sistemes de comunicació, implementació de protocols de comunicació, recollida i gestió d’energia solar, fonts d’alimentació d’alta eficiència, enginyeria i programació de programari, ordinadors i microcontroladors encastats, satèl·lit. càrregues útils, mètodes de disseny per a sistemes fiables i comprovables i els fonaments de l’anàlisi de la missió.

Contacte

C/Jordi Girona 1-3, 08034. Barcelona, Spain.

Persona de contacte:

(+34) 93 401 09 02 (lab) | (+34) 93 405 41 53 (office)