skip to Main Content

Datumize + Legacy Device Modernization

IoT

Motivació

Gas Natural Fenosa és un client industrial multinacional que té un parc de dispositius (màquines) molt rellevant. El món de l’energia cada cop és més exigent i han d’introduir-se iniciatives orientades a fer-lo més òptim.

La majoria del parc de maquinària correspon a dispositius cars o molt cars i majoritariament no estan pensats per ser optimitzats. En aquest contexte, doncs, Datumize va agafar un paper molt rellevant perquè la nostra tecnologia és capaç de capturar dades fosques de xarxes internes de comunicació i també de dispositius.

A Gas Natural Fenosa, el primer pas per a la modernització dels dispositius és dotar-se de la capacitat d’aconseguir totes les dades de funcionament que ara per ara són fosques.

Objectiu

Els comptadors elèctrics industrials són propietat dels clients i són molt cars, cada comptador pot arribar a costar més de 5.000′. Renovar-los no és una opció perquè tot plegat significaria centenars de milions només a Espanaya i els clients no tenen cap motivació per fer-ho.Actualment, aquests comptadors són opacs per a Gas Natural Fenosa, donat que només es pot aconseguir una mesura de consum si un empleat es desplaça físicament per agafar-la. En aquest context tan precari, és impossible tirar endavant qualsevol iniciativa moderna aplicada als clients industrials.

Solució tecnològica

La solució tecnològica ha consistit a desplegar un dispositu de camp (IoT Gateway) que està connectat físicament al comptador elèctric que no es pot renovar. Dins del dispositiu de camp s’ha instal·lat el programari de Datumize (Datumize Data Collector), que és una tecnologia pensada especialment per recuperar dades fosques.Cada cert temps, el col·lector de dades pren una foto completa de més de 10 mètriques del comptador, genera un missatge en format modern i envia el missatge a una plataforma Big Data. Amb aquestes dades, Gas Natural Fenosa es planteja diferents projectes de modernització per a clients industrials, com ara un tauler d’eficiència energètica.

Model de negoci

El projecte és una inversió de Gas Natural Fenosa, liderada inicialment per innovació i que després serà gestionat per l’àrea de clients industrials. A més de Datumize, han participat diferents altres empreses europees que s’han encarregat de certs components de la solució.

Resultats

A curt termini s’ha demostrat que la solució és viable tecnològicament i que té molt de sentit per modernitzar determinats dispositus industrials de la companyia. A mig/llarg termini, el plantejament és desplegar aquesta solució a comptadors industrials d’Espanya i d’altres països del món.

Estat actual

És un projecte en curs.

Compartir en: