
El programa Phi-LabNET Spain de l’Agència Espacial Europea (ESA) té com a objectiu impulsar la innovació per a la comercialització de tecnologies espacials que millorin la resiliència climàtica i compta amb el suport de l’Agència Espacial Espanyola (AEE) i la Generalitat de Catalunya.
Aquesta nova iniciativa s’emmarca dins del Programa ScaleUp de l’ESA i està coordinada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), com a líder d’un consorci format per la Fundació i2CAT, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Fundación General CSIC, la Fundació KIMbcn, Arribes Enlightenment, la Universitat de València (UVEG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), la Fundación Instituto Ricardo Valle de Innovación (INNOVA IRV), la planta pilot de l’ESA MELiSSA de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
Els centres Phi-LabNET de l’ESA tenen com a objectiu crear una xarxa dinàmica de centres arreu d’Europa enfocada a la innovació i amb resultats que puguin ser transferits al mercat. La seva missió principal és accelerar el futur del sector espacial, tant en l’àmbit upstream com downstream, a partir de projectes d’innovació amb un alt potencial comercial que transformin o generin teixit industrial a través de noves tecnologies.
ESA Phi-LabNET Spain, amb seu a Barcelona, dona suport a projectes innovadors i disruptius enfocats a millorar la resiliència climàtica a través de convocatòries gestionades pel consorci coordinador. Aquesta primera fase va estar oberta a empreses, organismes de recerca i startups, i va romandre oberta fins al 21 de gener de 2025.
Després del procés d’avaluació i selecció dut a terme per l’Evaluation Board de Phi-LabNET Spain, aquests són els projectes seleccionats en aquesta primera convocatòria:
WAVESS – Waterbody Assessment and Verification fusing Earth observation and Seabot Surveying, projecte liderat per Spascat Technologies S.L.
RESCAT – Resilience and Environmental Satellite monitoring for Climate Action and Transformation, projecte liderat per isardSAT S.L.
SKOP – Beyond the limits of Climate Intelligence, projecte liderat per Geoskop SL.
RISKCHAIN – Supply Chain Risk Simulator, projecte liderat per EarthPulse S.L.
La propera data límit està prevista per al primer trimestre de 2026.
WAVESS – Waterbody Assessment and Verification fusing Earth observation and Seabot Surveying
WAVESS se centra en millorar la cartografia i la vigilància de les costes mediterrànies i altres masses d’aigua. En combinar dades d’observació de la Terra amb mesuraments en temps real recollits per vehicles de superfície no tripulats (USV), WAVESS ofereix una solució escalable i rendible per generar mapes batimètrics i ambientals d’alta precisió. Aquest enfocament híbrid aborda les limitacions de la monitorització només per satèl·lit i el cost elevat dels estudis de camp tradicionals, afavorint una millor gestió de reptes com la concentració de sediments, de manera rendible i a escala.
El projecte està liderat per Spascat, una empresa especialitzada en solucions basades en observació de la Terra, en col·laboració amb GPA Seabots, experts en vigilància de masses d’aigua sobre el terreny, i el CTTC, un centre de recerca líder en telecomunicacions i desenvolupament d’algoritmes.
RESCAT – Resilience and Environmental Satellite monitoring for Climate Action and Transformation
El projecte RESCAT té com a objectiu desenvolupar una plataforma accessible per monitorar l’estat ambiental del Delta de l’Ebre i reforçar-ne la resiliència davant del canvi climàtic. Utilitzant observacions per satèl·lit i altres fonts de dades, la plataforma farà un seguiment de variables clau com l’erosió costanera, la intrusió d’aigua salada i la pèrdua de biodiversitat, alhora que n’avaluarà l’eficàcia de les mesures de protecció. L’eina ajudarà les autoritats públiques, empreses i centres de recerca a prendre decisions informades i sostenibles.
El projecte és una iniciativa conjunta d’isardSAT, Lobelia i Eurecat, amb la participació del Centre de Resiliència Climàtica, i pretén oferir una solució escalable i adaptable a altres regions vulnerables.
SKOP – Beyond the limits of Climate Intelligence
Aquest projecte aborda les limitacions actuals dels models de canvi climàtic. La solució proposada integra observacions meteorològiques per satèl·lit amb intel·ligència artificial i models de canvi climàtic per oferir previsions climàtiques a llarg termini d’alta precisió. L’objectiu és permetre una adaptació climàtica efectiva, especialment en el sector energètic, on els mètodes actuals de predicció encara depenen en gran mesura de dades històriques. El projecte també explorarà oportunitats de mercat per garantir la futura viabilitat comercial de la tecnologia.
Aquest projecte estarà liderat per Geoskop en col·laboració amb el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).
RISKCHAIN – Supply Chain Risk Simulator
El projecte Supply Chain Risk Simulator té com a objectiu desenvolupar una eina per anticipar els riscos en les cadenes de subministrament agrícoles, cada vegada més afectades pel canvi climàtic. Combinant dades d’observació de la Terra, informació socioeconòmica i models d’intel·ligència artificial, la solució simularà escenaris, avaluarà vulnerabilitats i donarà suport a la planificació proactiva de contingències.
El projecte estarà liderat per EarthPulse, una empresa especialitzada en l’anàlisi de dades de satèl·lits, en col·laboració amb Eurecat, un centre tecnològic expert en IA i sostenibilitat, i la Fundació Empresa i Clima, una entitat sense ànim de lucre que impulsa la sostenibilitat empresarial i l’acció climàtica.