skip to Main Content

Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

DCA

L’11 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, una efemèride establerta per la UNESCO per promoure l’accés i la participació plena i equitativa de les dones en aquest àmbit, a més de trencar amb estereotips de gènere. Tot i que les estadístiques mostren un rendiment acadèmic similar entre nens i nenes, elles continuen sense sentir-se interepel·lades pels camps STEM i, malgrat els avenços aconseguits en les darreres dècades, encara avui dia només una de cada tres investigadores al món és dona.

A Catalunya, segons les dades de l’informe “Dones en les TIC”, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració de la Secretaria de Polítiques Digitals, el 2022 el 66% de les persones ocupades al sector eren homes, mentre que el 33,9%, eren dones. D’altra banda, segons el darrer Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, les dones ocupen un rol més destacat en àrees financeres, administratives o de màrqueting que no pas en espais centrals del negoci TIC, com operacions o sistemes. L’evolució anual mostra que la baixa participació de dones en posicions TIC fa persistir les desigualtats i el biaix de gènere en el sector digital.

Des de la Digital Catalonia Alliance (DCA) ens adherim al Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència visibilitzant la figura d’algunes de les dones que conformen els grups motor de les comunitats tecnològiques:

La Nausica Trias és directora d’Integració d’AIS Group i membre del grup motor de la DCA-IA. Ens explica que de petita ja li agradaven molt les matemàtiques i, guiada per aquest interès i amb el recolzament incondicional de la seva família, va decidir estudiar enginyeria industrial. Trias creu que formar part del grup motor de la DCA-IA és rellevant perquè, des de l’empresa que representa, pot ajudar a guiar i orientar altres organitzacions que es plantegen emprendre avui dia. “És molt important que hi hagi diversitat en les decisions en qualsevol àmbit, tant si som homes, dones o cultures diferents, ja que la diversitat enriqueix molt les decisions a prendre”, afirma Trias, que reconeix que la seva mare és la persona que més l’ha inspirat profesionalment per la seva fortalesa, professionalitat, decisió i imaginació. 

També des d’AIS Group, la directora d’Innovació, Lluïsa Parés, explica que des de petita es va interessar per l’àmbit de les matemàtiques i volia estudiar-les des de la vessant aplicada. Aquesta vocació destacava en el seu entorn, ja que llavors tots els professors en matèries de ciències eren homes i en la seva família no hi havia trajectòria d’altres dones en aquest àmbit. Tot i això, confessa que no va tenir dubtes a l’hora de decidir estudiar Infomàtica. 

Parés, que també forma part del grup motor de la DCA-IA, remarca que les dones poden aportar una visió més humana a la tecnologia: “Si ocupem càrrecs de lideratge podem fer que les persones que hi treballen se sentin més acollides i recolzades en la seva trajectòria professional.”  És per aquest motiu que anima totes les nenes i joves a cursar itineraris STEM, perquè “és un sector on s’hi poden trobar molt bé a l’hora d’estudiar i treballar” i, a més, “es poden desenvolupar tota mena de capacitats: analítiques, de gestió de persones, d’organització, d’investigació”, afegeix.

Proporcionar a les nenes i joves l’exemple de dones referents en l’àmbit científic i tecnològic és fonamental per crear un entorn més inclusiu i equitatiu, en el qual s’inspirin a l’hora de visualitzar el seu futur professional, es redueixi l’estigma de gènere que tradicionalment es viu en el camp de la tecnologia i es fomenti la participació i l’èxit de les dones en aquest àmbit.

La Denisa Gibovic, directora de Blue Room Innovation, ha vist que “aquesta indústria és un terreny d’oportunitats i creixement personal que va més enllà dels estereotips de gènere. Les carreres STEM ofereixen oportunitats emocionants i possibilitats de fer canvis significatius en el món.” Considera que “el sector tecnològic planteja desafiaments constants que em motiven a créixer i aprendre cada dia” i entén la col·laboració, la generació de comunitat i la visió a llarg termini com a elements clau que fan que aquest itinerari sigui emocionant i significatiu. 

Gibovic forma part del grup motor de la DCA-Blockchain, un espai en què és important comptar amb més dones exercint rols de lideratge i de presa de decisions reals. “La diversitat de perspectives enriqueix les discussions i les estratègies, conduint a decisions més informades i equitatives”, afirma Gibovic, afegint que “comptar amb la representació de les dones en llocs de lideratge també inspira altres dones a seguir carreres similars, contribuint a reduir la bretxa de gènere i fomentant models a seguir.”

La Noèlia Asensi és sòcia gerent d’Apparattum i CEO de Galca Atlantic. Forma part del grup motor de la DCA-IoT, des del qual procura aportar la visió pròpia d’una PIME tecnològica dins de l’aliança. Asensi afirma que “sempre m’ha agradat la innovació tecnològica i la vida m’hi ha portat”.

Des de la Digital Catalonia Alliance donem les gràcies al testimoni de la Nausica Trias, Lluïsa Parés, Denisa Givobic i Noèlia Asensi, com també la tasca que exerceixen en els respectius grups motor. També destacar la contribució de Mireia Ventura (ERNI) al grup motor de la DCA-IoT, la Dèlia Serra (Agents Rurals), al grup motor de la DCA-Drons; la Marta Vallès (Vottun) i la Marta Sancho (Vocdoni), al grup motor de la DCA-Blockchain; Sandra Arcos (OlisTIC), del grup motor de la DCA-IA; i Laura Moreno (Earthpulse), l’Ester Vendrell (IsarSAT) i l’Alba Badia (Cosmic Research), del grup motor de la DCA-NewSpace.

Compartir en: