skip to Main Content

L’ESA BIC Barcelona selecciona les primeres sis empreses per formar part de la incubadora de l’Agència Espacial Europea a Catalunya

DCA
NewSpace

Impulsat per la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace, la UPC i el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT), el programa permetrà incubar fins a 18 empreses en tres anys

Les sis empreses que formaran part del programa de l’ESA BIC Barcelona han estat seleccionades com les més innovadores en l’àmbit tecnològic de l’espai, d’entre 17 projectes presentats en aquesta primera convocatòria. Aquestes empreses s’han presentat avui en un acte que ha tingut lloc a l’edifici RDIT del Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, dins del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT), on s’ubica el centre d’incubació ESA BIC Barcelona.

Les empreses seleccionades, que a patir d’ara tindran fins a un màxim de dos anys d’incubació a l’ESA BIC Barcelona, són les següents:

Circe. Smart Navigation Solutions: és una empresa orientada al desenvolupament de solucions de seguretat per a sistemes de geolocalització. Ha desenvolupat un programari innovador capaç de detectar senyals d’interferència de radiofreqüència, de cara a millorar el funcionament dels sistemes que utilitzen receptors GNSS.

Els senyals comercials de navegació per satèl·lit no són segurs, i això fa que els receptors GNSS siguin vulnerables. La majoria dels dispositius i sistemes moderns que utilitzen GNSS no estan protegits i, d’altra banda, hi ha poques solucions al mercat, i la majoria estan orientades al sector de la defensa.

El nucli del programari creat per Circe és un algorisme basat en l’aprenentatge automàtic entrenat per detectar i classificar atacs als receptors GNSS, amb alta precisió i en temps real.

EMC Barcelona: és una companyia de base tecnologia enfocada en projectes d’alt valor afegit en l’àmbit de la compatibilitat electromagnètica (EMC, per les seves sigles en anglès, Electromagnetic Compatibility). El projecte que desenvoluparà l’empresa és  l’avaluació àgil multidomini de les interferències electromagnètiques per a aplicació espacial. Té com a objectiu superar problemes complexos d’EMC i complir estàndards exigents i requisits de la missió, aportar al sector aeroespacial la capacitat d’avaluar els problemes d’EMC en totes les fases del desenvolupament del producte d’una manera àgil, assequible i fiable, i oferir solucions per a proves d’EMC adreçades a pimes de l’ecosistema espacial.

Geoskop: és una plataforma online d’intel·ligència climàtica que ofereix dades predictives sobre climatologia, per ajudar a la indústria en la presa de decisions en qüestions relacionades amb el canvi climàtic.

La plataforma que s’ha creat, anomenada Sustax, ofereix prediccions climàtiques acurades, basades en l’evidència científica i algoritmes desenvolupats per l’empresa, fent ús de dades massives obtingudes des de models globals de canvi climàtic fins a imatges per satèl·lit i estacions meteorològiques locals. Ofereix un servei flexible i amigable, adaptat a les necessitats de l’empresa.  

Kreios Space: és la primera startup de l’Estat espanyol centrada a desenvolupar un nou sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits que operen en òrbites baixes. La solució que han creat, coneguda com a ABEP (de l’anglès, Air-Breathing Electric Propulsion), amb motors de font d’helicó (HTP), és sostenible, completament elèctrica i no genera brossa espacial ni necessita de combustible fòssil.

És l’única que permet que els satèl·lits orbitin més a prop de la Terra sense utilitzar combustible. Això ofereix avantatges significatius per a les operadores espacials, com ara que els satèl·lits puguin orbitar més a prop de la Terra i, per tant, puguin obtenir imatges amb més alta resolució i aconseguir optimitzar significativament els sistemes de telecomunicacions.

SLIMOp Space: és una empresa que té com a missió revolucionar la tecnologia d’observació de la Terra mitjançant el desenvolupament de telescopis orbitals d’alta resolució superlleugers. L’objectiu principal de Super LIghtweight Materials for Optics (SLIMOp Space) és aportar una solució disruptiva que redueixi dràsticament el pes i el temps de fabricació de telescopis espacials, tot mantenint prestacions òptiques d’alta qualitat, amb un cost molt inferior.

Aquesta nova generació de telescopis desplegables es poden escalar ràpidament per satisfer la demanda creixent de constel·lacions de nano i petits satèl·lits d’observació de la Terra.

Xiroi Aerospace:  és una empresa que desenvolupa i comercialitza sistemes de micropropulsió per a satèl·lits petits, aerogeneradors sòlids i sistemes de tractament de materials. Té com a objectiu desenvolupar un micropropulsor basat en tecnologia d’electroesprai que permetrà millorar la flexibilitat i l’eficiència dels sistemes de propulsió actuals, tot mantenint-ne o fins i tot reduint-ne el cost de fabricació.

Fase d’acceleració

Les sis empreses seleccionades, la majoria de les quals han estat creades per alumni de la UPC, rebran 50.000 euros per al desenvolupament del seu producte o servei, així com suport tècnic, assessorament tècnic, comercial i legal, i en IPR. A més, formaran part de l’ecosistema d’innovació de la UPC, de la comunitat NewSpace de la Digital Catalonia Alliance (DCA-NewSpace) i de la xarxa ESA BIC, que ja compta amb 29 centres d’incubació d’empreses a Europa.

El programa d’incubació ESA BIC Barcelona té per objectiu fomentar el creixement d’startups innovadores que creïn productes i serveis utilitzant tecnologies o dades de l’espai, o bé que desenvolupin solucions per al sector espacial, i contribuir a la promoció del sector aeroespacial de Catalunya.  

El programa permetrà incubar 18 empreses des d’enguany fins al 2025. Compta amb un pressupost d’1,8 milions d’euros −la tercera part dels quals (600.000 euros) aportats per la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia New Space de Catalunya− i amb el suport de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Activa).

Compartir en: