skip to Main Content

Cristina Serrano: “Si volem continuar avançant amb la tecnologia, necessitem continuar avançant en un món més just, social i feminista”

DCA
Ciberseguretat

Entrevista a Cristina Serrano, Transformation and Talent (T&T) Director a Build38

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones d’aquest 8 de marçentrevistem sis dones, una per cada comunitat de la Digital Catalonia Alliance (DCA), que lideren empreses membres de la DCA perquè comparteixen la seva experiència i trajectòria professional en el sector tecnològic des d’una perspectiva de gènere.

En aquesta nova entrevista, conversem amb Cristina Serrano, Transformation and Talent (T&T) Director a Build38.

Per què vas escollir aquesta professió? Sempre vas voler treballar en aquest sector?

Des de petita la meva passió se centrava en les relacions humanes i les infinites capacitats que oferia la tecnologia. Sempre m’ha impressionat la capacitat de l’ésser humà de superar-se, adaptar-se i transmetre i penso fermament que aquestes aptituds es veuen reflectides en l’àmbit tecnològic diàriament. Gràcies a Build38 he tingut la serendipia d’endinsar-me en l’univers de la ciberseguretat. A més, he tingut l’oportunitat de treballar diàriament amb persones brillants i, després d’anys de recorregut a l’empresa, encara m’impressiona la feina que fan. Estem creixent a un ritme vertiginós, al compàs de la tecnologia, i això fa que totes les persones que coincidim ens trobem amb una actitud amatent i amb el repte constant de voler treure el millor de nosaltres mateixos. Així que sí, no sé si sempre vaig voler treballar en aquest àmbit, però si sé que no hi ha un sol dia que no n’estigui totalment orgullosa de formar-hi part i haver-me construït el meu propi lloc.

Què és el que t’apassiona més d’aquest sector? 

El món de la ciberseguretat és fascinant i desafiant alhora. Sempre hi ha alguna cosa nova per aprendre: la tecnologia i les amenaces en línia evolucionen constantment, i per a mi això és molt challenging perquè m’obliga a estar molt atenta i actualitzada. 

Val a dir que, tot i que d’entrada pugui no semblar-ho, és una feina que m’implica molta gestió de resolució de problemes. Però el que més m’apassiona del món tecnològic és l’ampli i important que és en el dia a dia. A mesura que hem anat evolucionant com a societat i amb l’entrada a l’era de la globalització, hem tingut la necessitat de crear noves eines que puguin facilitar-nos les nostres vides i que donin resposta a les necessitats actuals. Aquí és on entra en joc la tecnologia, ajudant a connectar-nos, a arribar més lluny, a aprendre, a evolucionar, a sentir-nos protegits… La tecnologia està a la disposició de les persones i cada dia en més mans, i seria un error majúscul perdre l’oportunitat de submergir-me en aquesta àrea.

Segons l’informe “Les Dones a Catalunya 2022”, la presència de dones al sector TIC s’estanca al 30%. Quins consideres que continuen essent els principals reptes per reduir la bretxa de gènere en el sector?

Doncs malauradament encara tenim molts reptes de futur, alguns dels quals, fins i tot, estan lluny de resoldre’s. Vivim en una societat on, malgrat que les polítiques de gènere i feministes han tingut molta incidència en el mercat laboral espanyol, no han estat suficients per reduir aquesta bretxa, que en concret en el nostre àmbit és més desproporcionada que en d’altres. 

Hi ha d’haver un canvi d’arrel i que comença amb els més petits, des de les famílies a les escoles. Arran dels estereotips de gènere, hi ha un biaix inconscient en l’elecció de branques tecnològiques per part d’homes i l’elecció de branques socials o sanitàries per part de dones: feines més relacionades amb les cures. A això se suma que falten referents femenines a seguir. La manca de dones famoses en rols tècnics a la indústria tecnològica fa que a moltes dones ens costi veure’ns reflectides en aquest sector i no prenguem en consideració una carrera tecnològica. I l’anomenat sostre de vidre amb el qual moltes dones topen quan van escalant posicions. 

Penso que, des del mateix àmbit tecnològic, també hauríem d’aprofitar esdeveniments com el Mobile World Congress o RSA Conference per posar aquest tema sobre la taula. Òbviament, no canviarem les coses d’un dia per l’altre, però és important que també en el nostre àmbit treballem des d’una perspectiva de gènere inclusiva. Vivim a la societat on vivim i no podem desconnectar-nos d’ella. Si volem continuar avançant amb la tecnologia, necessitem continuar avançant en un món més just, social i feminista.

La bretxa de gènere s’eixampla en les posicions laborals de major responsabilitat. Has hagut d’enfrontar-te a dificultats pel fet de ser dona? Quines?

Realment em sento molt afortunada i no sento que ser dona m’hagi suposat una dificultat extra. Sempre he sigut molt conscient de les meves capacitats i tinc molta seguretat en mi mateixa i en el meu projecte laboral, penso que justament això ha fet que ningú hagi dubtat de la meva fortalesa per assumir responsabilitats. De totes maneres, sí que m’ha passat d’afrontar-me a situacions incòmodes; com estar en una taula parlant i exposant un tema i que les preguntes es dirigeixin als homes en comptes de mi que soc qui exposa, que em facin dos petons en comptes de donar-me la mà en un context molt formal, etc. I, d’altra banda, existeixen altres situacions que no hauré patit de forma conscient pel fet que les tenim normalitzades, però que hauran influït a l’hora d’assumir noves responsabilitats. També m’agradaria dir que, tot i pertànyer al món tecnològic, soc directora de l’àrea de Talent, un àmbit que està més feminitzat i no és tan estrany trobar dones directives. Tot i això, des de Build38 sempre busquem el millor talent i hem realitzat una iniciativa que es diu Build ½  que inclou la generació de referents femenins en l’àmbit tecnològic, la visibilitat de les diferències de gènere o participació amb l’organització Women 4Cyber, entre d’altres.

Quina recomanació donaries a les joves que es plantegen iniciar-se en l’àmbit tecnològic?

Que es llencin a provar el fantàstic món tecnològic, que seran elles les que canviïn el demà. A més, els explicaria la immediatesa de la tecnologia a l’hora d’iniciar qualsevol negoci. Gràcies a la tecnologia pots fer que una idea es converteixi en realitat (prototip) de forma molt ràpida. I això et permet obrir la visió al món. Per exemple, si vols crear una empresa de venda de criptomonedes, doncs fas el prototip de l’APP molt ràpid i fàcil i inicies un projecte. 

Quin referent femení t’ha inspirat professionalment?

La Maddie Stone, enginyera de seguretat a qui li agrada esbrinar com funcionen les coses. Actualment, treballa a Google i li dona molta visibilitat a la dona tecnològica al segle XXI. 

L’Azeria Labs (Foxoxo1): Hacker de referència en el segle XXI, molt interessant de seguir en les RRSS. 

La Margaret Hamilton: la primera enginyera de programari que va permetre enviar el primer coet a la lluna.

La Grace Hopper: creadora del primer compilador, Hopper va dir: “El més important és que mai deixes de fer preguntes”.

Compartir en: