skip to Main Content

Anna Almuni: “Les empreses del sector sí que estan sensibilitzades a incloure dones als equips, però hi ha una manca de perfils femenins amb aquests coneixements”

DCA
IoT
Entrevista Dia de la Dona IoT

Entrevista a Anna Almuni Marcó, directora de projectes a ERNI Consulting, membre de la DCA-IoT

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones d’aquest 8 de març, entrevistem sis dones, una per cada comunitat de la Digital Catalonia Alliance (DCA), que lideren empreses membres de la DCA perquè comparteixen la seva experiència i trajectòria professional en el sector tecnològic des d’una perspectiva de gènere.

En aquesta primera entrevista, conversem amb Anna Almuni, directora de projectes a ERNI Consulting, membre de la comunitat IoT de la DCA:

Per què vas escollir aquesta professió? Sempre vas voler treballar en aquest sector?

Mai havia tingut un sector o una professió concreta a la qual volgués dedicar-me. Vaig estudiar la llicenciatura de Matemàtiques perquè m’agradaven i, derivat de la formació, vaig adquirir diversos coneixements que em van obrir portes en el món laboral tecnològic. 

A partir de llavors, complementant la meva formació, he anat evolucionant entre diferents rols fins a arribar al que tinc ara.

Què és el que t’apassiona més d’aquest sector? 

Treballar amb persones. En el meu dia a dia la gestió de persones i equips és fonamental, ja que desenvolupar projectes de software per a clients de sectors molt diferents, com poden ser el de l’automació o el mèdic, convergeix en un únic punt: l’equip.

Un equip que treballa per fer avançar el projecte, que compta amb la informació, el coneixement i les eines necessàries per executar la feina de la millor manera possible. Aquest és el meu objectiu cada dia i és el que m’agrada més de la meva feina. 

Segons l’informe “Les Dones a Catalunya 2022”, la presència de dones al sector TIC s’estanca al 30%. Quins consideres que continuen essent els principals reptes per reduir la bretxa de gènere en el sector?

Aconseguir augmentar la ràtio de dones en els àmbits de formació tècnica: enginyeries, informàtica, programació… tant en graus com en formació professional.

La meva experiència és que les empreses del sector sí que estan sensibilitzades en incloure dones als seus equips, però hi ha una manca de perfils femenins amb aquests coneixements i això dificulta que augmenti aquesta ràtio. Però crec que si amb el temps s’amplia la base, podrem millorar aquest percentatge. 

La bretxa de gènere s’eixampla en les posicions laborals de major responsabilitat. Has hagut d’enfrontar-te a dificultats pel fet de ser dona? Quines?

No puc dir que no hagi patit mai cap situació de micromasclisme amb alguns comentaris o certes actituds, però la meva experiència en un sector majoritàriament masculí la considero molt positiva, ja que al marge d’aquestes situacions puntuals, sempre m’he sentit recolzada pels companys i responsables.

Per mi un gran pas endavant va ser la igualtat en les baixes de maternitat i paternitat. En el moment en el qual vaig formar la meva família, sí que crec que vaig perdre alguna oportunitat laboral per aquest motiu però, alhora, aquest fet em va permetre trobar-ne d’altres en les quals es va confiar i apostar per mi i vaig poder créixer professionalment mentre ho compaginava amb la meva vida familiar.

Quina recomanació donaries a les joves que es plantegen iniciar-se en l’àmbit tecnològic?

És un món amb moltíssimes possibilitats, en constant creixement i que contínuament ofereix noves eines i opcions per desenvolupar-se. Crec que és difícil no trobar un camí on puguis exercir tasques que et motivin i que et permetin evolucionar professional i també personalment. 

Quin referent femení t’ha inspirat professionalment?

Les dones de la meva família. La meva mare, les meves àvies i la meva tieta.

Cap s’ha dedicat al sector TIC, però sí que he après a casa que l’important és lluitar per allò que vols i creus que has de fer, al marge de si ets dona o no.

Compartir en: