skip to Main Content

Millorar la competitivitat laboral del sector NewSpace català és clau per atraure i retenir el talent en un mercat cada cop més global

NewSpace
Jornada Atracció i retenció del talent al sector NewSpace català

La jornada sobre talent al sector NewSpace català ha reunit prop d’una vuitantena de persones al Palau Macaya

La millora de la competitivitat de les oportunitats laborals en el sector del NewSpace català és una les prioritats del sector en matèria de talent per atreure i retenir el talent en un mercat cada cop més global i en un sector amb una demanda de professionals creixent. Aquesta és una de les principals reflexions que es desprèn de la jornada de talent del sector NewSpace català, organitzada el 9 de febrer per la DCA-NewSpace amb la col·laboració de l’IEEC, l’ESA BIC Barcelona i WIA Barcelona i que ha reunit gairebé vuitanta assistents al Palau Macaya.

Per afrontar aquest repte, les persones i el talent és una de les sis línies d’acció cabdals de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ha apuntat Verónica Tercero, coordinadora de l’Estratègia en el discurs de benvinguda, on també s’emmarca el Programa Talent i Societat. Anna Ruiz, gestora d’aquest programa dins de l’Oficina Catalana de l’Espai a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha destacat que des del programa s’aposta pel foment de les vocacions STEM i de recerca, la formació avançada per estudis superiors i per professionals i la generació de consciència al públic general sobre la importància de la recerca i les tecnologies del NewSpace, sempre amb l’empoderament de la dona al sector con a eix transversal.

Aquesta urgència d’abordar l’atracció i retenció del talent al territori també ha impulsat la creació del Grup de treball en Talent de la comunitat de NewSpace de la DCA. Laura Val, Business Developer de ROKUBUN i responsable del Grup de treball en Talent de la DCA-Newspace, ha mencionat la cooperació per crear una connexió entre indústria i recerca, per generar oportunitats laborals i de pràctiques i per crear un hub com  algunes de les propostes que estan sobre la taula.

La promoció del talent en el sector NewSpace no és només una prioritat a Catalunya, sinó a escala europea, segons ha apuntat Niels Eldering, Technology Transfer Officer at ESA’s Technology Transfer Programme Office (TTPO), durant la seva ponència. Segons Eldering, la diversitat és important per identificar el talent i per això és clau buscar mecanismes de cooperació entre els 22 estats membres de l’ESA.

Una de les iniciatives per fer d’Europa un hub del sector espacial i impulsar talent i projectes emprenedors és l’ESA BIC, una xarxa d’incubadores que donen suport a start-ups del sector espacial a Europa. Amb més de 29 centres d’innovació i 200 start-ups seleccionades cada any, aquests espais d’innovació són claus per incubar idees disruptives i impulsar l’ecosistema emprenedor. Tal com ha apuntat Elisabet Vilchez, mànager de l’ESA BIC Barcelona, recentment s’ha obert la convocatòria l’ESA BIC Barcelona per incubar “start-up” de l’àmbit aeroespacial, que permetrà incubar fins a 18 empreses en tres anys, que rebran un incentiu de 50.000 euros. El període per presentar sol·licituds finalitza el 28 de març.

Mancances i oportunitats del sector des de diferents perspectives

Oferir oportunitats competitives a escala europea i global, invertir en el propi talent, formar els estudiants i potenciar la visibilitat de l’ecosistema i estratègia NewSpace de Catalunya cap enfora són algunes de les accions que s’han destacat en la taula rodona amb professionals amb experiència laboral al territori i/o internacional, moderada per Estel Blay, senior business development Manager a GlobalTrust Ltd i membre de WiA-E Barcelona.

Andrea Jaime Albalat, Institutional Business Developer a Isar Aerospace- Ottobrunn a Bavariam, Helena Carré, cap d’Infraestructures, Oficina Catalana de l’Espai a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i Licia Verde, professora a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), on s’ha posat en relleu també el talent femení.

Les professionals han coincidit a assenyalar que és imprescindible que les empreses entenguin les motivacions, tant professionals com personals, de cada persona per aprofitar-les estratègicament i sàpiguen potenciar la passió pel sector que acostuma a moure a aquest tipus de perfils.

Taula rodona: “Oportunitats professionals del Newspace des de diferents perspectives”

La  segona taula rodona, centrada en la connexió entre indústria i acadèmia, ha comptat amb la participació de Guillem Anglada, investigador Ramon i Cajal de l’Institut de Ciències de l’Espai – CSIC i de l’IEEC; Paula Betriu, estudiant de doctorat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i Mercè Vall-llossera, enginyera de Telecomunicacions, professora i recercaire a la UPC, experta en remote sensing. Moderada per Miquel Sureda, responsable del Programa de Talent i Societat, Oficina Catalana de l’Espai a l’IEEC, s’ha posat en relleu la manca d’oportunitats competitives al territori vinculades al NewSpace en l’àmbit de l’acadèmica i la recerca, agreujades per una falta d’estabilitat.

Apostar per revertir aquesta situació, juntament amb fer més pedagogia en les diferents etapes educatives, agilitzar i simplificar els processos per fomentar la interacció entre indústria i empresa i seleccionar estratègicament els projectes en els quals es treballa, apostant per menys quantitat però més optimització de recursos són algunes de les propostes que han agafat força durant el debat. La jornada ha culminat amb un esmorzar de networking.

Taula rodona: “La recerca, promotora del talent en el sector espacial”

Compartir en: