skip to Main Content

Hemav, premiada en la 12a edició de l'”SmartCatalonia Challenge” sobre tecnologia NewSpace d’observació de la Terra

Drons
NewSpace

La solució basada en tecnologia d’observació de la Terra presentada per l’empresa Hemav, membre de les comunitats de Drons i NewSpace de la DCA, ha estat una de les tres solucions premiades en la 12a edició del concurs obert d’innovació SmartCatalonia Challenge, promogut pel Departament d’Empresa i Treball en coordinació amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

D’entre 9 empreses finalistes, Hemav, juntament amb les empreses Éire Spás i Agropixel han estat les organitzacions seleccionades pel jurat, integrat per representats del Govern, de l’ICGC, de la Fundació i2CAT i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Titulad “Pasture Awareness for Regenerative Grazing”, la proposta de HEMAV, en col·laboració amb Ixorigué, consta en la realització d’un pilot en una sèrie de ramaderies sumant un total de 3.000 Ha de pastures. S’habilitaran llicències de LAYERS i s’adaptarà un dashboard de seguiment setmanal de l’estat de sequera de les pastures mitjançant índexs com el NDVI, NDMI o NDRE entre altres. A més, gràcies a la tecnologia de Ixorigué, es creuaran aquestes dades amb la pressió de pastura mitjançant mapes de calor de la posició dels animals. Finalment, durant el pilot es prendran mostres de biomassa i humitat per a la configuració d’un model predictiu d’aquests índexs específics. Tota aquesta informació estarà disponible a través de APIs per a una eventual integració amb altres sistemes; i s’habilitaran els usuaris necessaris per a ramaders, tècnics i responsables d’àrea.

La propsota d’Éire Spás s’ha centrat en fer servir les dades dels satèl·lits Sentinel així com les del proper Menut, que oferiran una freqüència de dades no menor de cinc dies per iteració. S’Utilitzaran algoritmes de la literatura científica recent per calcular la línia de la costa i altres característiques rellevants.T otes les dades analitzades i els productes generats estaran disponibles en una base de dades accessible per API o manualment. Les dades generades seran en formats normalitzats fàcilment integrables com a capes d’informació en visors ja existents. Finalment, Agropixel ha proposat la combinació de l’ús de satèl·lits d’observació de la terra per tal de definir els mapes d’afectació de les gelades, junt amb l’obtenció de dades en equips mòbils terrestres.

La final es va celebrar el passat 13 de desembre en un acte que va comptar amb la participació del director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà i Pujol, i de la directora de l’ICGC, Miriam Moysset i Gil. La 12 edició d’aquest concurs d’innovació es va centrar a obtenir solucions alineades amb l’Estratègia NewSpace de Catalunya basades en tecnologia d’observació de la Terra que donen resposta als reptes de millorar l’estudi de la línia del litoral català; l’avaluació i el control de l’impacte en catàstrofes en produccions agrícoles, i el monitoratge i el control de sequera en pastures per millorar i transformar la gestió del territori. Consulta més informació sobre els reptes aquí.

Compartir en: