skip to Main Content

El camp de la salut, un dels sectors amb més potencial per implementar tecnologies disruptives

DCA

La jornada de la DCA sobre dinamització del sector salut va reunir prop de seixanta assistents en una sessió en format en línia

El passat dijous 26 de maig la Digital Catalonia Alliance (DCA) va organitzar la jornada “Dinamització del sector salut: estratègies, reptes i casos d’ús”. Durant la jornada, que va reunir prop de seixanta assistents, es van compartir iniciatives i casos d’ús de transformació digital aplicats al sector de la salut.

El director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, va remarcar durant la benvinguda institucional que el sector de la salut és molt intensiu en l’ús de tecnologies digitals, però que encara “té molt de potencial de transformació digital, sobretot en la implementació de tecnologies disruptives, com per exemple l’IoT o la Intel·ligència Artificial”.

En la primera part de la jornada es va presentar quatre iniciatives per a la transformació digital al sector eHealth. Jordi Daura, innovation manager de la Digital Catalonia Alliance a la Fundació i2CAT, va presentar la dinamització del vertical de la salut en el marc de la Digital Catalonia Alliance. Jordi Colobrans, responsable de recerca de l’àrea Digital Society Technologies (DST) de la Fundació i2CAT, va presentar la iniciativa dels Col·laboratoris, que busca impulsar la innovació social digital en salut a Catalunya. Fernando Leeson, director de l’Àrea de Transformació Digital de TIC Salut Social, va aprofundir en l’aportació de la Fundació TIC Salut a la transformació digital del sector, remarcant que “és clau impulsar un model digital d’atenció assistencial no presencial que complementi l’actual cartera de serveis assistencials”. Finalment, Marco Orellana, manager del CIDAI, va presentar el “Llibre Blanc sobre Intel·ligència Artificial aplicada a la Salut”, que presenta algunes reflexions sobre l’adopció de les tecnologies basades en IA en el marc del sistema de salut de Catalunya, fent una anàlisi detallada dels principals reptes detectats.

Implementació de tecnologies digitals avançades en el sector de la salut

Durant la segona part de la jornada sis membres de la DCA van presentar casos d’ús en transformació digital al sector eHealth. La primera intervenció va anar a càrrec de Darragh Kelly, director de l’aliança estratègica Open Cloud Factory, una empresa de ciberseguretat amb un producte de software pensat per incrementar la seguretat de la xarxa i que està especialitzada, entra d’altres sectors, en el de la salut.

Aytor Naranjo, business development director de Lobelia Earth, va explicar els resultats de Lobelia Air, el servei de mesurament de la qualitat de l’aire en temps real i des de qualsevol punt. El seu sistema es basa en dades per satèl·lit per a la transformació verda de les ciutats.

Noèlia Asensi, client project manager d’Apparattum, va compartir el cas de XCare, un dispositiu mòbil IoT propi que, mitjançant la tecnologia de desinfecció amb llum UV-C i UV-B, minimitza els contagis microbians.

Manel Garcia, director de la Unitat de Negoci a Aubay, va presentar un projecte d’anàlisi de dades tècniques basades en machinelearning i deeplearning per a la predicció del resultat del tractament basat en dades de la primera visita del pacient.

Albert Iruela, cofounder & CSO d’Omnios, va exposar un cas sobre l’aplicació d’IA i processament de llenguatge natural al sector sanitari. El sistema millora la presa de decisions a partir de l’automatització de processos de recopilació i anàlisi de gran quantitat d’informació de vídeo, text o so.

Finalment,  Eduard Gómez, CEO d’AldoraTech, va exposar una solució tecnològica per facilitar l’entrega de productes en l’anomenada última milla (“last mile delivery”), un dels grans reptes actuals de les empreses de transport.

Compartir en: