skip to Main Content

Els Mossos d’Esquadra incorporen dos nous helicòpters a la Unitat Central d’Helicòpters per donar resposta a les funcions policials en l’àmbit aeri català

Drons

Les noves aeronaus estan dotades dels últims avenços tecnològics en matèria aeronàutica

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha incorporat recentment dos nous helicòpters a la seva Unitat Central d’Helicòpters. Les dues aeronaus, H135 i H135 Helionix, estan dotades dels últims avenços tecnològics en matèria aeronàutica, tant en seguretat com en eines que permetin l’assistència a la ciutadania, així com la gestió de la seguretat ciutadana i l’ordre públic des de l’aire. 

L’H135 Helionix, que ja ha executat tasques de trasllat d’efectius policials, és capaç de realitzar el transport a qualsevol punt del país en menys de 50 minuts. Aquest fet també permet al cos policial repensar el desplegament de les unitats especials. En canvi, l’H135 permet fer seguiments d’objectius en moviment i també enviar imatges en temps real al Centre de Coordinació, des d’on els comandaments poden prendre decisions. Aquesta funció és possible gràcies a la càmera tèrmica d’alta resolució giro-estabilitzada i el focus de llum d’alta densitat que té incorporats, capaços de  captar imatges en alta resolució a uns 5 km de distància, també quan és de nit.

Aquests helicòpters s’afegeixen al ja existent, un AS-355-NP, que ha estat oferint servei des de l’any 2009. Superada la limitació de disposar d’un únic helicòpter, el cos podrà realitzar dos serveis alhora, o bé, allargar la presència en dispositius de llarga durada. Actualment, les tres aeronaus tenen la seva base a l’aeroport de Sabadell.

Vigilar el trànsit de drons

La intenció de la nova Prefectura de la policia catalana és ampliar a 20 agents la Unitat Tècnica de Seguretat Aeronàutica (UTSA) per convertir-la en la unitat encarregada de vigilar el trànsit aeri dels drons. Aquests canvis arribaran amb el nou decret d’estructura que està preparant la direcció política i policial dels Mossos d’Esquadra per adequar el cos a la realitat actual de cara a 2030, amb els drons i la ciberdelinqüència com a nucli central.

Per altra banda, el 2021 es va crear la Unitat Central de Vehicles Aeris No Tripulats (Unitat de Drons-UDRON) amb les funcions de dispositius policials en grans esdeveniments o manifestacions, suport a les unitats d’investigació, suport en operatius policials d’altres unitats, cobertura en catàstrofes, entre d’altres.

Amb la creació d’aquestes dues unitats UTSA i UDRON, la Unitat de Mitjans Aeris passa a dir-se Unitat Central d’Helicòpters. Totes tres formen l’Àrea Central de Mitjans Aeris (ACMA).

El 2021 la Unitat Central d’Helicòpters va realitzar 1.083 serveis

L’any 2002 la Direcció General de la Policia va incorporar la unitat de mitjans aeris al cos de Mossos d’Esquadra i des d’aleshores la policia ha disposat d’un helicòpter per donar resposta a les funcions policial en l’àmbit aeri. 

Els principals tipus de serveis de la unitat són en l’àmbit de la seguretat ciutadana, com les manifestacions, control d’infraestructures, participació en actes esportius o recerca de persones. També destaquen els dispositius d’investigació i la realització d’informes tècnics, edició d’imatges o fotografies per operatius i investigacions.  

Durant el 2021 la unitat va realitzar 1.083 serveis/actuacions, un 40 % durant els mesos de març, abril i maig. La majoria dels serveis o actuacions van ser a zones poc habitades o rurals. Així mateix, la unitat treballa coordinadament amb altres unitats del cos i amb altres departaments, tant en la seva tasca preventiva com operativa.

Compartir en: