skip to Main Content

Àmplia assistència de membres de la comunitat de NewSpace a l’acte “Enxaneta: Un any en òrbita”, celebrat al MWC

NewSpace

Més de trenta membres de la Comunitat de NewSpace de la Digital Catalonia Alliance (DCA) van assistir a l’acte “Enxaneta: Un any en òrbita”, que es va celebrar el passat dijous 3 de març en el marc del Mobile World Congress.

La finalitat de l’acte era presentar el primer cas d’ús en entorn real de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit que el Govern va posar en òrbita, el març de 2021, amb la missió de desplegar serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT) per permetre la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català. Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, va remarcar en el discurs de benvinguda la importància de l’economia de l’espai per accelerar el sector digital com a motor econòmic a Catalunya. També va recordar que ja s’està treballant en el llançament un segon nanosatèl·lit, més gran que l’Enxaneta, que tindrà la missió concreta d’ajudar a combatre el repte del canvi climàtic”.

El canvi climàtic també va estar present en el discurs de Pol Guixé, director d’innovació de Space Communications de la Fundació i2CAT, que va detallar com l’Enxaneta ha de permetre fer el seguiment del medi ambient i ser una eina de referència per poder mesurar indicadors del canvi climàtic i poder aplicar més mesures necessàries. Entre altres aplicacions i casos d’ús, en destaquen la recollida de dades al llarg del dia i control en remot, el desplegament de multitud de noves aplicacions i avançat en objectius de sostenibilitat i resiliència al canvi climàtic.

L’acte també va comptar amb les ponències el Dr. Julià Talaya, subdirector general de Geodèsia i Cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que va aprofundir en el primer cas d’ús d’Enxaneta; Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb l’explicació de la groundstation del Montsec i de la missió del nanosatèl·lit; i Jaume Sanpera, CEO i cofundador de Sateliot, que va presentar les capacitats del nanosatèl·lit Enxaneta. Finalment, la cloenda va anar a càrrec de Verónica Tercero, coordinadora de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, qui va recordar als assistents que la DCA, on s’integra la comunitat de NewSpace, vol esdevenir impulsora dels sectors econòmics digitals de Catalunya.

L’Enxaneta, un any en òrbita

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va destacar els punts forts de la posada en marxa de la missió Enxaneta i va explicar la continuïtat que tindrà el segon nanosatèl·lit que arribarà a l’espai la propera tardor a la presentació del passat 21 de març. La presentació es pot tornar a veure des del canal de Youtube de Polítiques Digitals.

Compartir en: