skip to Main Content

La startup catalana AldoraTech crea un tipus de dron fet amb impressió 3D per a l’entrega de paquets d’última milla

Drons

L’empresa emergent dissenya i fabrica el dron a Catalunya, una aeronau elèctrica desenvolupada amb l’objectiu de reduir un 80% les emissions de CO2 relacionades amb el transport logístic

La startup catalana AldoraTech ha creat un tipus de dron per a l’entrega de paquets d’última milla amb l’objectiu de reduir el temps d’entrega i disminuir un 80% les emissions de CO2 relacionades amb el transport logístic. Es tracta d’una aeronau modular dissenyada i creada íntegrament a Almacelles (Lleida) i fabricada majoritàriament amb impressió 3D i materials compostos avançats.

Per al desenvolupament d’aquest producte l’empresa ha comptat amb un ajut de 75.000 euros de la línia Startup Capital d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, destinada a donar suport a les fases inicials de les empreses emergents tecnològiques. L’empresa, fundada per tres enginyers aeronàutics, va néixer el 2021.

El dron creat per la startup té una mida de gairebé un metre i mig i és capaç de transportar paquets de fins a 3 kg. Amb una autonomia de 60 kilòmetres, funciona amb una bateria elèctrica i es connecta al cloud per rebre les indicacions del centre de comandament. A més, segons explica el CEO d’AldoraTech, Eduard Gómez, “hem creat un dron modular, de manera que si un client necessita transportar paquets més grans, podem fer l’aeronau més gran: com que el disseny i construcció el fem directament nosaltres i el produïm majoritàriament amb impressió 3D ens podem adaptar”.

El nostre objectiu és començar a introduir aquests drons a les ciutats cap el 2023 a mesura que avanci la normativa de la Unió Europea per fer les entregues d’última milla, és a dir, entregar els paquets d’empreses logístiques directament als clients particulars”, destaca Gómez. “Estem en contacte amb empreses tecnològiques i fent proves pilot de concepte per estudiar, per exemple, si és millor entregar el paquet a hubs tipus taquilla o al terrat dels edificis”, explica.

De moment, la startup ha creat un mecanisme que permet al dron entregar un paquet sense necessitat d’aterrar gràcies a la tecnologia de visió per computador. L’aeronau es queda estàtica a l’aire i fa descendir el paquet per un cable mentre analitza en temps real el terreny per si hi ha un obstacle, un objecte o una persona. Aquesta tecnologia ja es pot aplicar per transportar components o peces dins de complexos industrials de grans dimensions i material sanitari (vacunes o medicaments, per exemple) en el cas de complexos hospitalaris.

Presentació al 4YFN

AldoraTech és una de les 36 startups catalanes que presentaran les seves propostes tecnològiques al pavelló català del 4 Years From Now (4YFN), organitzat per ACCIÓ. Concretament, AldoraTech comptarà amb un estand a la fira els dies 28 de febrer i 1 de març. El llistat complet de startups presents al pavelló català es pot trobar al web acció.gencat.cat/4yfn.

Font: ACCIÓ

Compartir en: