skip to Main Content

Els ‘Premis DonaTIC’ celebren deu anys reconeixent 12 dones i 2 entitats com a referents en l’àmbit tecnològic i digital

DCA

Les 70 candidatures presentades a la desena convocatòria dels Premis DonaTIC han optat a més reconeixements que mai: 12 guardons en lloc dels 10 de les últimes edicions

Fins a 12 dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, més una iniciativa empresarial i una iniciativa social, han estat distingides, d’entre un total de 70 candidatures que hi optaven, amb els ‘Premis DonaTIC 2024’, la desena edició d’aquests guardons impulsats pel Govern per reconèixer el paper i el talent de les dones en l’àmbit de de les noves tecnologies i les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-s’hi i assumir-hi posicions de lideratge en el futur.

El lliurament dels premis ha tingut lloc aquesta tarda a la sala La Paloma, en un acte de marcat caràcter festiu amb motiu del desè aniversari de l’esdeveniment que ha comptat amb la participació, mitjançant un vídeo, del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que s’ha adreçat als assistents des del Parlament de Catalunya, on s’estava desenvolupant el Debat de Política General. L’acte també ha comptat amb la presència i intervenció de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo.

En aquest vídeo, el conseller Sàmper ha destacat, en relació al 10è aniversari dels Premis DonaTIC, “la tasca de visibilitzar i impulsar el talent femení en el món TIC” dels guardons. “Aquesta celebració és un reconeixement a l’esforç i la passió de tantes dones que, dia rere dia, desafien estereotips i obren camí a les noves generacions en un sector que necessita la seva visió i talent”, ha afegit. El conseller d’Empresa i Treball també ha tingut unes paraules per a les premiades d’enguany: “Sou exemples inspiradors que demostren com la vostra perspectiva, compromís i experiència contribueixen a transformar i enriquir el sector TIC”. D’altra banda, el conseller Sàmper s’ha referit al Pla DonaTIC que el Departament d’Empresa i Treball desplega a través de la Secretaria de Polítiques Digitals i l’ha descrit com “una peça fonamental per avançar cap a una societat més justa, inclusiva i digitalment igualitària”.

Per la seva banda, la secretària Galindo ha volgut celebrar, en l’obertura de l’acte, que “en aquests 10 anys de Premis DonaTIC hem aconseguit construir la identitat DonaTIC: hem aconseguit que el premi sigui un distintiu que reconeix talent, que premia esforç i que emana sororitat”. La secretària de Polítiques Digitals també ha posat l’èmfasi en que “fa 10 anys, les dones érem 1 de cada 5 treballadors al sector TIC. Ara som 1 de cada 3. Anem pel bon camí, doncs, tot i que encara ens en queda per recórrer”. Per això, ha afegit Galindo, “ens hem marcat l’objectiu que, si bé a Catalunya l’ocupació al sector TIC creix un 10% anual, com a mínim el 50% d’aquests nous llocs de treball TIC estiguin ocupats per dones”. I en aquest sentit, ha assegurat que “estem treballant per trencar el sostre de vidre, amb programes dirigits a dones TIC pre-directives, així com estratègies per aconseguir més dones estudiants TIC”.

El palmarès dels ‘Premis DonaTIC 2024’

Les guardonades en les diferents categories dels Premis DonaTIC 2024 han estat:

  • Emprenedora: María José Martí Gil
  • Empresària: Eva García Ramos
  • Professional: Roser Roca Tohà
  • Acadèmica/Investigadora: Petia Radeva
  • Divulgadora: Elisabet Tremps Tor
  • Revelació: Irene Unceta

Estudiant TIC:

  • Universitària: Martina Massana Massip
  • FP: Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali
  • De requalificació o millora de les habilitats: Ana Lucía Silva Córdoba
  • De doctorat: Aurora Tomás Berjaga

Iniciatives referents:

  • Empresarial: HP Printing and Computing Solutions amb la iniciativa STEM for Girls
  • D’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Associació Factoria F5 amb la iniciativa FemCoders.

Mencions especials

La desena edició dels Premis DonaTIC ha tornat a comptar amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya i la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, que han ofert a les candidates la possibilitat d’optar a mencions especials en aquests àmbits. Així, a la gala d’avui s’han atorgat tres mencions especials:

  • Ciberseguretat: Lidia Panosa Gutiérrez
  • Aeroespacial: Clàudia Soriano Guerrero
  • Cultura Digital: Susana Pérez Alonso

A més, a l’edició d’enguany, i amb motiu del desè aniversari dels guardons, s’ha atorgat el Premi Honorífic DonaTIC a Anna Mercadé, presidenta del jurat dels Premis DonaTIC fins a la vuitena edició, al 2022.

També amb motiu del desè aniversari dels premis, l’acte ha comptat amb l’exposició de 10 cartells creats expressament per a l’ocasió per Sandra Navarro, Lyona i Javier Royo, i seguint la línia iniciada en l’edició anterior, les premiades han rebut com a guardó una agulla de pit creada per l’artesana Núria Torrente Piqueras.

Sobre els Premis DonaTIC

Els Premis DonaTIC són una iniciativa impulsada per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en el marc del Pla DonaTIC del Govern i en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital. Després de deu convocatòries i 777 candidatures presentades en total, els Premis DonaTIC s’han consolidat com a referent a l’hora de reconèixer i divulgar la feina de les empresàries, professionals i estudiants catalanes en l’àmbit tecnològic i digital.

Compartir en: