
La comunitat DCA IoT ha celebrat la seva jornada anual aquest dimarts 13 de maig dins el marc de l’IoT Solutions World Congress 2025, reafirmant-se com un espai clau de trobada i dinamització per als agents de l’ecosistema català de l’Internet de les Coses. L’acte ha comptat amb la participació de representants institucionals, empreses tecnològiques, centres de recerca i col·laboradors i ha servit per compartir el balanç del darrer any i abordar els reptes i oportunitats emergents del sector.
El coordinador de la Digital Catalonia Alliance de la Generalitat de Catalunya (DCA), Jaume Sastre, ha obert la jornada destacant el creixement sostingut i l’esperit col·laboratiu de la comunitat, impulsada per la DCA. A continuació, Pau Pamplona, gestor de la DCA IoT, ha presentat les principals fites assolides durant últim any: la comunitat compta ja amb més de 325 membres, ha generat 1,5 milions d’euros de negoci i estalvi, i ha facilitat 150 oportunitats de col·laboració i connexió entre agents. A més, s’ha posat èmfasi en el suport personalitzat als membres i l’aposta per la innovació i la internacionalització com a eixos clau del seu model.
El programa ha inclòs dues taules rodones centrades en els grans vectors de transformació tecnològica en el moment actual.
La primera, moderada per Marc Pous (IoT Stars), ha abordat la convergència entre la intel·ligència artificial i l’IoT com a motor d’una nova era tecnològica i ha comptat amb la participació d’empreses membres de la DCA amb experiència en la integració de la IA en les solucions d’IoT: Miquel Martín, director de BitGenoma i president del grup de treball de IA del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Pau Feliu, fundador i CEO de Maccion, Ester Vilanova, directora de Solucions Digitals per a la Gestió de l’Aigua d’Amphos 21, i Jordi Cabau, CTO d’Innovació del Grup Saltó.
La segona taula rodona, moderada per Alba B. Rosado, Knowledge and Brand Ecosystem Manager a SIMON, s’ha centrat en les oportunitats que ofereix la innovació per al sector IoT.
Clàudia Balletbó, responsable d’estratègia d’IA del Barcelona Supercomputing Center, ha presentat l’AI Factory, una infraestructura europea destinada a impulsar l’R+D en intel·ligència artificial, que ofereix suport i capacitat computacional avançada a empreses i científics que treballen en projectes tecnològics, inclosos els relacionats amb l’IoT. Estel Blay, Programm Manager de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, ha exposat el projecte ESA PhilabNET Spain (Barcelona), que té per objectiu impulsar Catalunya com a node europeu de transferència tecnològica espacial i generar solucions per a la resiliència climàtica mitjançant dades espacials. En el seu torn, Maria Oliva, d’ACCIÓ, ha detallat els ajuts per a la transformació digital avançada que impulsen la incorporació d’IA i IoT a les pimes catalanes, i Víctor Mercè, líder d’equip de Contractació Pública d’ACCIÓ, ha presentat la missió empresarial a l’IoT Solutions Congress Brasil, una iniciativa d’internacionalització per accedir a un mercat amb gran potencial en solucions urbanes intel·ligents.
La jornada s’ha tancat amb una sessió de networking entre els assistents, reforçant la comunitat com un espai de connexió, oportunitats i innovació.