skip to Main Content

La DCA reuneix per primer cop l’ecossitema Blockchain català en el marc de la seva primera jornada anual d’aquesta comunitat

Blockchain
Fotografia de la primera jornada anual de la DCA Blockchain. Barcelona, 2024.

La Digital Catalonia Alliance (DCA) ha celebrat la primera jornada anual de la comunitat Blockchain reunint més de 60 persones, entre membres de la DCA i persones vinculades al sector.

Aquesta trobada, celebrada el dijous 24 d’octubre a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, ha suposat un pas endavant per a la DCA-Blockchain, la comunitat tecnològica més recent de la DCA, en el seu objectiu de potenciar les connexions i col·laboracions dins l’ecosistema català de Blockchain.

El responsable de la comunitat Blockchain de la DCA, Ignasi Oliva, ha inaugurat la sessió destacant el creixement d’aquesta comunitat, que s’ha triplicat en membres durant els últims dos anys. Oliva ha posat en relleu la presència activa dels seus membres en esdeveniments sectorials de referència, reflectint l’interès de la DCA per generar sinergies i noves oportunitats per al sector Blockchain a Catalunya.

La primera ponència, a càrrec del director d’Astrea, Nacho Alamillo, ha explorat els efectes jurídics de les Blockchain qualificades i les implicacions del nou reglament eIDAS 2 en l’àmbit europeu. Alamillo ha destacat la importància d’una regulació que ofereixi garanties jurídiques als projectes Blockchain, facilitant el desenvolupament de solucions transfrontereres segures i de confiança. Segons Alamillo, aquesta normativa és essencial per al desplegament de serveis Blockchain a la Unió Europea, proporcionant seguretat i reconeixement legal transfronterer a les iniciatives basades en aquesta tecnologia.

Seguidament, Lluís Alfons Ariño, Digital Strategist a la Universitat Rovira i Virgili, ha compartit la seva visió sobre els reptes i realitats de l’ús de la SSI (Identitat Sobirana) i les credencials verificables dins del marc europeu. Ariño ha ressaltat la necessitat de disposar d’estàndards per garantir la interoperabilitat i la confiança en les solucions Blockchain, remarcant com la regulació pot facilitar el desenvolupament de projectes amb un alt grau de seguretat jurídica i transparència.

La jornada ha culminat amb una taula rodona centrada en l’Identitat Digital i els models de negoci aplicats a Blockchain, moderada per experts com Àlex Rosales de Privado.ID, Jordi Estapé de Bloock, Ivan Basart de ValidatedID, i José Francisco Ruíz de Werify. Els participants han compartit els seus aprenentatges, casos d’ús i bones pràctiques, oferint una perspectiva realista i pràctica sobre les oportunitats que ofereix la tecnologia Blockchain per als negocis i la recerca a Catalunya.Per concloure, els assistents han participat en una sessió de networking per facilitar connexions professionals i fomentar la col·laboració dins l’ecosistema Blockchain català. Amb aquesta primera jornada presencial, la DCA-Blockchain reafirma el seu compromís amb el desenvolupament del sector.

Compartir en: