La DCA està present en el pavelló ‘NewSpace Catalonia’, impulsat pel Govern i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) dins l’Estratègia NewSpace de Catalunya, acull 14 empreses de l’ecosistema català de l’espai
Catalunya participa per segona vegada amb un pavelló propi a l’International Astronautical Congress (IAC), el congrés espacial més important del món, que celebra la seva 75a edició del 14 al 18 d’octubre al Milano Convention Center (MiCo) de Milà. Sota el lema ‘Responsible space for sustainability’, l’esdeveniment reuneix més de 150 expositors i més de 8.000 experts de la indústria, la recerca i les institucions de tot el món en aquest àmbit, per debatre sobre l’ús de l’espai com a suport per a la sostenibilitat.
Impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el pavelló NewSpace Catalonia acull un total de 14 empreses de l’ecosistema espacial català en un espai de més de 140 m² ubicat en un lloc destacat de la fira. El pavelló compta també amb la col·laboració dels dos altres promotors de l’estratègia, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i de la DCA-NewSpace, la comunitat de la Digital Catalonia Alliance (DCA) que integra empreses, centres de recerca, administracions i altres entitats que desenvolupen, integren, implementen o ofereixen solucions tecnològiques basades en el NewSpace.
El pavelló NewSpace Catalonia disposa d’una zona expositiva on hi tenen cabuda els estands individuals de les 14 empreses del sector espacial català que hi podran exposar els seus productes i serveis i mantenir reunions de negoci. 12 d’aquestes empreses son membres de la comunitat DCA-NewSpace: ASE Optics Europe, ATMake, Augusta Abogados, GPA Space, IsardSAT, Kreios Space, OSMIUM, Pangea Aerospace, Sateliot, Satellogic, SLIMOP Space, SPASCAT. Completen la delegació d’empereses catalanes Systellar Space i YPlasma.
D’aquestes 14 empreses, 6 són startups incubades a l’ESA BIC Barcelona, el programa d’incubació de l’Agència Espacial Europea (ESA) impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals en el marc de l’Estratègia NewSpace, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT).
A més, l’estand català disposa també d’espais compartits de presentació i networking perquè les empreses i entitats de l’ecosistema català de l’espai -incloses Compoxi, Leaf Space i Open Cosmos, aquestes dues últimes amb estand propi a l’IAC 24-, puguin donar a conèixer les seves activitats, establir contactes amb altres actors destacats del sector espacial mundial i promoure col·laboracions d’abast global. En l’àmbit institucional, encapçalen la delegació catalana la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas.
La participació de l’ecosistema català de l’espai en aquest esdeveniment de referència mundial té un objectiu triple: projectar internacionalment l’aposta del Govern, materialitzada en l’Estratègia NewSpace de Catalunya, per les grans oportunitats que ofereix la nova economia de l’espai; mostrar al món les capacitats industrials, d’innovació i de generació de talent presents a l’ecosistema català; i afavorir que les empreses catalanes participants puguin fer negocis i establir contactes internacionals com a part d’un ecosistema innovador.
Així, a més de participar en activitats de la pròpia fira i congrés, la delegació catalana n’organitzarà de pròpies, com ara reunions amb delegacions, agències i empreses d’altres països, presentacions públiques d’iniciatives emmarcades en l’Estratègia NewSpace, i trobades de networking al l’estand NewSpace Catalonia per connectar l’ecosistema global amb les empreses i entitats catalanes participants.