skip to Main Content

La DCA presenta la nova comunitat de Blockchain a la fira BxCAT, que reuneix més de 400 assistents

DCA
Blockchain

La fira catalana de blockchain i metaversos s’ha celebrat els dies 4 i 5 de maig al Palau de Fires de Girona

La fira BxCAT ha acollit 400 assistents en la seva segona edició, celebrada els dies 4 i 5 de maig al Palau de Fires de Girona. En el marc de la fira, el dimecres 4 de maig es va presentar la nova comunitat de Blockchain de la Digital Catalonia Alliance, que se sumarà a les cinc comunitats existents de IoT, Drons, Ciberseguretat, Intel·ligència Artificial i NewSpace. La nova comunitat està impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, el Centre de Blockchain de Catalunya (CBCat) i la Fundació i2CAT amb l’objectiu d’apropar la tecnologia blockchain a la societat catalana i mostrar les oportunitats d’adoptar-la.

El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, va destacar en la benvinguda oficial del BxCAT que des del govern de Catalunya fa més de tres anys que s’aposta per la tecnologia blockchain. Una aposta que es materialitza en iniciatives com la Digital Catalonia Alliance que, en paraules de la Digital Catalonia Alliance Manager a la Fundació i2CAT, Letícia Gómez, que neix amb l’objectiu de crear “una aliança de comunitats tecnològiques; un projecte comú que compta amb agents estratègics clau per fer evolucionar el sector i generar impacte en el territori”. Durant la presentació de la nova comunitat DCA-Blockchain, el director d’operacions del CBCat, Albert d’Anta, va remarcar la transversalitat del blockchain com una tecnologia que aporta més seguretat i confiança a altres tecnologies i que, per tant, té el potencial per fer-les créixer i expandir-se.

La irrupció del metavers i els NFTs (tokens no fungibles) han centrat enguany l’esdeveniment, organitzat pel CBCat, la Cambra de Comerç de Barcelona, i la Fira de Girona. La sala auditori de la Fira ha acollit una cinquantena de ponents, experts en diferents àmbits del sector com Jordi Baylina, fundador d’Hermez Networks, Montse Guàrdia, exdirectora general de la xarxa blockchain Alastria, Ferran Reyes, fundador de la Catalan DAO, o Manel Sort, director general i cofundador de Games 4 A Living entre d’altres. Així mateix, els assistents han pogut conèixer els projectes de diverses empreses com HP, Polygon-Hermez, MediaPro, Vocdoni, i2CAT o Eurecat als seus estands.

El primer dia de la fira es va centrar en els metaversos, amb xerrades sobre les realitats virtual, mixta i augmentada, les DAOs (organitzacions descentralitzades autònomes) o sobre com les PIMES poden entrar a aquest nou entorn digital. Durant la segona jornada, on les xerrades s’han enfocat en la tecnologia blockchain, han tingut un gran protagonisme els NFTs (tokens no fungibles), juntament amb l’emprenedoria, les monedes estables o els models d’aprenentatge learn to earn. “Estem molt satisfets amb aquesta edició del BxCat en la qual hem duplicat els assistents i el contingut de l’edició anterior,” ha destacat Quirze Salomó, CEO del CBCat. “Amb les ponències i taules rodones que s’han pogut veure aquests dos dies, queda sobradament demostrat que a Catalunya tenim professionals de primer nivell en aquest sector, i que comptem amb tot el talent necessari per esdevenir un país pioner en la revolució digital dels pròxims anys”, ha conclòs Salomó.

Benvinguda oficial de la fira BxCAT.

Entrega de premis a solucions basades en blockchain

Abans de la cloenda de l’esdeveniment s’ha celebrat la cerimònia d’entrega de premis BlockchainxODS, organitzats pel CBCat. Es tracta d’un repte que posa en contacte empreses, universitats, experts i estudiants, per resoldre amb tecnologia blockchain problemes relacionats amb la sostenibilitat i el canvi climàtic. En aquest cas es tractava d’un repte enfocat a la purificació d’aigua d’aqüífers de l’Alt Empordà, una de les comarques més castigades per la sequera.

Aquest repte del programa BlockchainxODS ha estat impulsat pel Consorci d’Aigües de la Costa Brava – Girona amb la col·laboració de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), la Universitat de Girona i la UPF Barcelona School of Management. Hi han participat cinc equips multidisciplinaris, compostos per entre 3 i 5 estudiants cadascun, i han presentat solucions que el jurat ha qualificat de molt satisfactòries. Els estudiants de l’equip que ha resultat guanyador són Martí Madrenys, Sergi Bergillos, i Marc Cosgaya, de la Universitat de Girona, que han proposat una solució que incorpora la tecnologia blockchain a la purificació d’aigua i que el jurat ha considerat com a innovadora, satisfactòria i implementable.

Compartir en: