skip to Main Content

La DCA-Drons, que ja supera els  170 membres, celebra la seva jornada anual  en una trobada amb l’ecosistema UAS de Catalunya

Drones

Més d’una vuitantena de persones van assistir a l’acte per conèixer les darreres tendències del sector i visitar els espais emblemàtics de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell

La comunitat de Drons de la Digital Catalonia Alliance (DCA) va reunir més de 80 membres i col·laboradors en la seva jornada anual, celebrada dijous 18 d’abril a l’Aeroclub Barcelona-Sabadell. Durant la sessió es va donar a conèixer el balanç de l’activitat de la DCA-Drons en el 2023 i es va abordar l’estat actual i de futur del sector UAS de la mà de professionals i organitzacions que promouen desplegament del sector dron a Catalunya.

La gestora de la DCA-Drons, Cristina Ramos, va valorar positivament el creixement de la comunitat pels seus resultats. Actualment, la comunitat compta amb més de 170 membres, els quals cobreixen tota la cadena de valor i aplicació del sector dron a Catalunya. Ramos va remarcar la importància de potenciar la col·laboració entre empreses, explicant que la DCA-Drons ha estat la comunitat de l’aliança ha generat gairebé 160 connexions de potencial negoci entre membres, col·laboradors i la demanda per identificar possibles vies de negoci. En l’àmbit de la formació, Ramos va destacar que en els darrers dos anys s’han format 115 docents en la tecnologia dron, gràcies a l’acció de col·laboració formativa amb els Instituts de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Politècnica de Catalunya.

La jornada va comptar amb la connexió en remot del president de la regió de Podkarpackie (Polònia) i membre del Comitè Europeu de les Regions (CoR), Władysław Ortyl, qui va exposar els detalls del dictamen “A Drone Strategy 2.0.” Segons Ortyl, “les autoritats tenen un paper clau en la preparación de l’economia per afrontar el creixement de la tecnologia dron, ja sigui en l’àmbit econòmic, social, estratègic o operatiu”. En aquest sentit, la Drone Strategy 2.0 treballa per implementar el desplegament de tasques amb drons en àmbits com la gestió d’emergències, les inspeccions, el repartiment mèdic i, fins i tot, el transport de passatgers per al 2030”.

El director del grup de recerca ICARUS (UPC), Enric Pastor, va explicar les claus del desplegament del U-Space, que requereix la implicació dels drons i altres aeronaus no tripulades en la gestió de l’espai aeri. Aquesta metodologia d’avaluació de riscos és fonamental per garantir la seguretat en les operacions a l’espai aeri, identificant, avaluant i mitigant perills potencials com col·lisions o interferències electromagnètiques. Pastor també va presentar una plataforma per millorar la coordinació d’operacions, que és fonamental per facilitar la integració segura i eficient de les operacions de drons en l’espai aeri.

Seguidament, es va dur a terme una taula rodona, moderada per la directora d’estratègia i innovació del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT), Elisabeth Jordà, amb la participació del responsable de les coordinacions UAS, Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Rafael Cáliz; la responsable d’Atenció Digital Personalitzada, Fundació TIC Salut Social, Núria Abdon; i el director de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, Antoni Serra.

Els assistents van culminar la jornada amb una visita guiada en grups reduïts pels diversos equipaments de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell. A més de conèixer les instal·lacions de simulació de pilotatge i control de trànsit aeri, els participants van comptar amb un espai de networking per compartir experiències i establir nous contactes dins de l’ecosistema dron català.

Compartir en: