skip to Main Content

La comunitat de Drons de la DCA reuneix els principals actors de l’ecosistema UAS, que en la seva jornada anual supera els 150 membres

Drones

La comunitat de Drons de la DCA reuneix els principals actors de l’ecosistema UAS, que en la seva jornada anual supera els 150 membres

La comunitat de Drons de la Digital Catalonia Alliance (DCA) va reunir més de 90 membres i col·laboradors en la seva jornada anual, celebrada el dimarts 28 de març a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC-UPC). Durant la sessió es va donar a conèixer el balanç de l’activitat de la DCA-Drons en el 2022 i es va abordar l’estat actual i de futur del sector UAS de la mà de professionals i organitzacions que promouen desplegament del sector dron i el U-Space des d’àmbits com la regulació normativa, l’adopció o la generació de noves oportunitats a Catalunya.

Més de 90 assistents i col·laboradors presents en la jornada anual de la DCA-Drons

En la benvinguda institucional, la directora de l’EETAC-UPC, Cristina Cervelló, va valorar el potencial del Drone Lab com a centre de proves de vol, lliure de regulació aèria, tot destacant la tasca de la DCA-Drons com “una gran oportunitat per fer efectiva la col·laboració del recinte a l’abast del teixit industrial”.

La responsable de la DCA-Drons, Cristina Ramos, va valorar positivament l’activitat i els resultats de la comunitat, que actualment compta amb 159 membres, els quals cobreixen tota la cadena de valor i aplicació del sector dron a Catalunya. Ramos va remarcar la importància de potenciar la col·laboració entre empreses, explicant que “la DCA-Drons ha estat la comunitat de l’aliança que més oportunitats de negoci ha materialitzat, amb gairebé 80 connexions de networking el 2022.”

La jornada va comptar amb la connexió en remot del policy officer a la Comissió Europea, Nicolas Eertmans, qui va exposar les especificitats de la Drone Strategy 2.0. Segons Eertmans, “es preveu que els drons formin part del nostre dia a dia cada cop amb major freqüència i, en aquest sentit, la Drone Strategy 2.0  treballa per implementar el desplegament de tasques amb drons en àmbits com la gestió d’emergències, les inspeccions, el repartiment mèdic i, fins i tot, el transport de passatgers per al 2030”. En la mateixa taula rodona, la Raquel Moldes i en Jaime Ropero, del departament de Desenvolupament de Negoci de Drons a Enaire, van parlar sobre el Pla d’Acció Nacional per al desplegament del U-Space a Espanya (PANDU) i la necessitat d’establir mecanismes de cooperació entre administracions per abordar els reptes actuals. L’investigador en cap del grup de recerca ICARUS (UPC), Enric Pastor, finalitzava el primer bloc amb la presentació d’un banc de proves per innovar en la regulació de l’aviació i automatitzar les coordinacions dels operadors.

La segona part de l’acte es va centrar a donar a conèixer iniciatives per a l’adopció i la promoció de la tecnologia dron en el territori. El mosso d’Esquadra de l’Àrea de Mitjans Aeris del cos, Erik Morales i el director de l’aeroport Lleida-Alguaire, Antoni Serra, van explicar com estan integrant els drons en les seves respectives organitzacions. Finalment, la directora del Parc Mediterrani de la Tecnologia, Elisabeth Jordà i la gestora de l’ESA BIC Barcelona, Elisabet Vílchez van donar a conèixer les oportunitats del DroneLab i ESA BIC Barcelona per als membres de la DCA-Drons.

Visita conjunta al DroneLab

Els assistents van culminar la jornada amb una visita conjunta a ambdós equipaments de proves per a drons, seguida d’un espai de networking, en el qual van poder intercanviar experiències i generar nous contactes dins de l’ecosistema dron.

Compartir en: