skip to Main Content

Nausica Trias: “Un dels principals reptes està en la pròpia societat, que encara no està educada en la igualtat”

DCA
IA

Entrevista a Nausica Trias, directora general de AIS Aplicaciones de Inteligencia Artificial

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones d’aquest 8 de marçentrevistem sis dones, una per cada comunitat de la Digital Catalonia Alliance (DCA), que lideren empreses membres de la DCA perquè comparteixen la seva experiència i trajectòria professional en el sector tecnològic des d’una perspectiva de gènere.

En aquesta nova entrevista, conversem amb Nausica Trias, directora general de AIS Aplicaciones de Inteligencia Artificial, de la comunitat d’IA de la DCA.

Per què vas escollir aquesta professió? Sempre vas voler treballar en aquest sector?

Vaig escollir aquesta professió com a seguiment de l’empresa familiar. Vaig començar enginyeria industrial perquè era una carrera tècnica generalista on m’agradaven les matèries que oferien, especialment les matemàtiques, i oferia moltes sortides professionals.

Mentre feia la carrera, vaig començar a fer pràctiques a l’empresa familiar i em va agradar el sector i el que feia i m’hi vaig quedar; i ja fa 30 anys des d’aleshores.

Què és el que t’apassiona més d’aquest sector? 

M’apassiona conèixer gent sàvia que sap aplicar els seus coneixements tècnics per solucionar problemes de la vida quotidiana. El món abstracte aplicat directament al món pràctic. També m’agrada que cada dia aprens alguna cosa nova, que està en constant canvi i sempre veig més oportunitats per poder generar impacte real amb la Intel·ligència Artificial.

Segons l’informe “Les Dones a Catalunya 2022”, la presència de dones al sector TIC s’estanca al 30%. Quins consideres que continuen essent els principals reptes per reduir la bretxa de gènere en el sector?

Segons el meu punt de vista, un dels principals reptes està en la pròpia societat, que encara no està educada en la igualtat. Cal fer un esforç, que ja s’està fent, des del govern per tal d’incentivar i canviar aquesta percepció tant profunda de la societat. També seria bo poder fer programes específics des de l’escola per tal d’incentivar des de ben petits les noves generacions en l’educació igualitària, el fet de fer, per exemple, extraescolars tècniques com robòtica i incentivar-ho i adaptar-ho als interessos també femenins. Trencar una mica els estereotips que encara son presents.

Per últim, un altre tema molt important és tenir referents femenins tècnics, actualment hi ha poques dones referents. Cal incentivar el paper actual de la dona també i donar-ho a conèixer.

La bretxa de gènere s’eixampla en les posicions laborals de major responsabilitat. Has hagut d’enfrontar-te a dificultats pel fet de ser dona? Quines?

En el meu cas, he hagut de patir més per guanyar el lloc per ser la filla del propietari de l’empresa que per ser dona. Per sort, vinc d’una família amb molta educació d’igualtat a casa i a l’empresa. També és cert que en el meu sector, consultoria, hi ha força presència femenina a diferència d’altres sectors més industrials on la presencia masculina és més abundant. Potser on vaig notar-ho més va ser durant els estudis de la carrera d’enginyeria industrial, on només érem el 13% de dones al meu curs. Un exemple il·lustratiu: només hi havia lavabos de noies cada dos plantes.

Quina recomanació donaries a les joves que es plantegen iniciar-se en l’àmbit tecnològic?

Que poden arribar on vulguin. No hi ha cap limitació pel fet de ser dona en el tipus d’intel·ligència o habilitats que es necessiten per carreres tècniques i, per tant, les animaria a fer el que més els agradi. Hem de pensar que a la feina ens hi passem moltes hores i, per tant, ens ha d’agradar el que fem.  També els remarcaria que hi ha carreres tècniques molt emocionants amb reptes fantàstics tant per homes com per dones: tothom hi té cabuda.

Quin referent femení t’ha inspirat professionalment?

La meva mare ha estat un referent de professionalitat, tenacitat i passió per la seva feina, encara que no sigui un referent de carrera STEM. Per altra banda hi ha dones molt potents, en llocs de presa de decisions, però encara algunes d’elles gestionen imitant el tipus de gestió “masculí”, és a dir, amb un cert component autoritari.

Compartir en: