skip to Main Content

La IA, preparada per anticipar solucions enfront dels reptes en salut, energia i gestió de l’aigua

IA
AI & Big Data Congress

Aquestes són les claus de la darrera edició de l’AI & Big Data Congress dels passats 25 i 26 d’octubre, que va comptar amb la participació de membres la DCA

La 8a edició de l’AI & Big Data Congress, celebrat els dies 25 i 26 d’octubre a Barcelona i en streaming, va exhibir els avenços i beneficis que aporta la Intel·ligència Artificial (IA) en múltiples sectors, mostrant clarament l’impacte creixent de la IA en pràcticament totes les activitats a nivell ecocòmic, empresarial i social. L’edició d’enguany va comptar amb Therese Jamaa, vicepresidenta de Huawei Espanya, Judea Pearl, Chancellor’s Professor of Computer Science and Statistics, UCLA i David Malkin, Product Management Director, Cogent Labs (Japó) com a keynote speakers, així com amb més de 30 ponents.

En les diferents ponències, hi van ser-hi presents, com a ponents o moderadors, membres de la Digital Catalonia Alliance: Eurecat, Centre de Visió per Computador (CVC), Datancia, Fundació i2CAT, GMV, NTT DATA i Barcelona Supercomputing Center (BSC). A més, la responsable de la comunitat d’Intel·ligència Artificial de la Digital Catalonia Alliance, va participar com a ponent a la sessió “Dades sintètiques & Transformadors”, celebrada en format virtual el 26 d’octubre, on es van mostrar diferents tecnologies emergents que permeten sintetitzar dades com per exemple els anomenats “Transformers”. Les fotografies del congrés es poden consultar aquí.

L’aplicació de la IA per avançar en reptes actuals i de futur

Les aplicacions de la Intel·ligència Artificial són molt àmplies i van des de la medicina personalitzada fins a la gestió d’una epidèmia com la covid, passant per solucions per reduir la despesa energètica o per optimitzar la gestió dels recursos hídrics, ja que permeten generar conclusions coherents basades en una gran varietat de fonts de dades, com es va posar de manifest en l’AI & Big Data Congress, celebrat a Barcelona.

En aquest sentit, la Intel·ligència Artificial actualment té la capacitat de “respondre a tres nivells de preguntes com són la predicció, l’efecte de les accions i la intervenció, i el tercer, l’explicació”, d’acord amb el director dels Sistemes Cognitius de la Universitat de Califòrnia, a Los Ángeles (UCLA), Judea Pearl, un dels científics pioners en la recerca en IA.

Les relacions causals “han estat sempre un obstacle, tant per a l’home com per a la màquina, degut a la incertesa en la presa de decisions per la incapacitat de processar tota la informació i el soroll existents”, però ara es compta amb un llenguatge “que pot inferir la conclusió de forma coherent si hi introduïm els nostres coneixements sobre el món”, ha explicat.

”La Intel·ligència Artificial ja forma part de les nostres vides i el seu impacte és cada vegada major”, va remarcar la vicepresidenta de Huawei Espanya i de la Fundació Creu Roja Espanyola, Therese Jamaa, que ha posat en relleu que es tracta de ”tecnologies capaces de simular elements característics de la conducta humana i que, actualment, estan sent capaces d’aprendre de manera automàtica”. En aquest sentit, “aquest tipus d’intel·ligència està aportant grans avenços en sectors com l’educació, la sanitat o la protecció del medi ambient”.

En la seva opinió, “moltes indústries poden beneficiar-se de la IA, sempre amb el principi de la responsabilitat per davant, analitzant els avantatges i limitacions de l’aplicació de la IA en cada cas”. “Si totes les indústries entenen aquest principi i assumeixen les seves pròpies responsabilitats, la IA se seguirà desenvolupant de forma eficaç”, va afegir.

En la seva intervenció, el director del CIDAI i director de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas, va assegurar que “disposar de dades és clau per poder aplicar i evolucionar solucions basades en Intel·ligència Artificial” i ha assenyalat que per estimular la disponibilitat de dades “s’estan fent molts esforços, especialment a nivell europeu, per dissenyar i implantar els anomenats espais de dades”. Es tracta d’estructures basades en complexos desenvolupaments de software per garantir la compartició segura i confiable de dades i “necessitarà de la voluntat i el convenciment de les empreses i institucions que generen les dades per a compartir-les”, ha dit Joan Mas.

La consolidació del Congrés com a punt de trobada de l’ecosistema IA

El congrés va presentar diverses solucions emmarcades en el que es coneix com l’AI for Good, la contribució de la tecnologia per millorar el benestar de les persones especialment davant les múltiples crisis de caràcter sanitari, geopolític o mediambiental que pateix la societat.

“L’AI & BigData Congress s’ha consolidat com a punt de trobada anual del sector especialitzat en Intel·ligència Artificial, essent l’espai ideal per conèixer els projectes i iniciatives més innovadores que empreses i instit ucions estan duent a terme al nostre país. Amb l’Estratègia Catalonia.AI, impulsada pel Govern, vàrem fer una aposta decidida pel desenvolupament i adopció de la IA a Catalunya i ja n’estem veiem els resultats”, va afirmar el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco. 

“Al sector públic, la recol·lecció de dades massives, combinada amb la utilització de sistemes algorítmics i l’entrenament de sistemes intel·ligents tindrà un impacte significatiu perquè permetrà oferir serveis més proactius i adaptats a les necessitats de la ciutadania. La seva implementació, però, s’ha de dur a terme amb un seguit de salvaguardes per garantir els drets fonamentals de les persones i per assegurar que aquestes tecnologies no incrementen les desigualtats. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Barcelona hem impulsat la “Mesura de Govern d’Algoritmes i Dades per a l’Impuls Ètic de la Intel·ligència Artificial”, que defineix els principis ètics que regeixen la implementació de qualsevol tecnologia d’aquest tipus a la ciutat”, va destacar el comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Michael Donaldson.

En paraules del president d’Eurecat, Xavier Torra, la vuitena edició de l’AI & Big Data Congress “mostra clarament l’impacte creixent de la Intel·ligència Artificial en, pràcticament, totes les activitats a nivell econòmic, empresarial i social”, amb exemples que van des del seu potencial per contribuir a la reducció de la despesa d’energia dels edificis fins a una millor gestió dels recursos hídrics.

En aquesta edició de l’AI & Big Data Congress, un esdeveniment organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, s’han presentat aplicacions d’aquestes tecnologies en la creació artística així com també les tendències sectorials i diversos casos d’èxit innovadors en l’ús de les tecnologies basades en el Big Data i la Intel·ligència Artificial en el turisme, la mobilitat i la salut.

L’esdeveniment està organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT i l’IDEAI-UPC i compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank, Microsoft, NTT DATA, SAP, SDG Group i Huawei. Es poden consultar les fotos de l’esdeveniment aquí.

Compartir en: